Da li mogu da nas špijuniraju preko kamere na laptopu iako nije uključena?

Jedan od onih koji pokrivaju kameru svog laptopa je i bivši direktor FBI, Džejms Komi

  • 6

Veliki broj poznatih poslovnih ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga, preko kamera svojih laptopova stavljaju selotejp. Kako stvari stoje, čini se da ipak ima nešto u tome.

Zakerberg stavlja selotejp preko kamere svog kompjutera. Ovo je razlog zašto i vi to treba OBAVEZNO da uradite!

Jedan od onih koji pokrivaju kameru svog laptopa je i bivši direktor FBI, Džejms Komi. On je u jednom nedavnom intervjuu čak i rekao da je "pametno stavljati traku preko kamere".

Njegov komentar je povezan sa poznatom fotografijom glavnog čoveka Facebooka gde se u pozadini vidi 'zamaskirana' web kamera na vrhu i mikrofon na bočnoj strani laptopa.

Paranoja ili opravdana sumnja?

Sasvim je logično da će hakeri pokušati da nekako dođu do računara direktora FBI-ja, ili MacBook-a Marka Zakerberga.

Pitanje je, međutim, koliko ima smisla 'oslepeti' računar prosečne, usudili bismo se reći i hakerima beznačajne osobe. Jedan od motiva je dobra stara ucena - haker se domogne vaše kamere, snimi vas u vrlo nezgodnom trenutku i taj snimak iskoristi za ucenjivanje.

Da, manje su šanse da će ovakav napad ciljati vas, s obzirom na to da (vrlo verovatno) nemate javni imidž koji je potrebno štititi, ali to ne znači da ne treba da budete oprezni.

Kako hakeri preuzimaju kontrolu nad vašom kamerom?

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kako stvari stoje, jedini pravi način na koji haker može da preuzme kontrolu nad vašom web kamerom je da preuzme kontrolu nad vašim kompjuterom. Ovo u principu znači da se ovde radi o scenariju sličnom ostalim oblicima napada na daljinu. Procedura vrlo često uključuje navlačenje korisnika da klikne na lažni link i time na računar instalira program koji napadaču omogućava pristup.

Kako se odbraniti?

Ako mislite da ćete prepoznati hakersku aktivnost tako što ćete pogledati da li vam se LED lampica pored objektiva web kamere uključila, razmislite još jednom.

Evo što možete učiniti da spasite privatnost:

- Zaklopite laptop ako ga ne koristite;

- Uvek nadograđujte softver, pogotovo pretraživače i nadogradnje;

- Aktivirajte firewall i držite ga aktiviranim;

- Redovno proveravajte da li je vaš računar inficiran malwareom;

- Izbegnite otvaranje čudnih linkova u porukama čak i kada znate ko vam ih šalje.

Ako želite da budete super-sigurni da vas ne špijuniraju, budite kao Zakerberg i prekrijte web kameru i mikrofon neprozirnom lepljivom trakom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avionu slomiću ti krila

    1. novembar 2017 | 15:42

    Ja sam stavio izolir

  • Milan

    1. novembar 2017 | 14:02

    Naravno da mogu.i preko smart tv mobilnih...

  • Insajder

    1. novembar 2017 | 23:28

    Poznate kineske antivirus aplikacije koriste prednju kameru za špijuniranje više puta sam se u to uverio. Isto tako i koriste mikrofon za prisluškivanje. Kad sam se u to uverio odmah sam deinstalirao softver i opet ga ažurirao. Obično telefon kad ne koristim prekrijem krpom, a kad ga koristim prekrijem palcem prednju kameru. Isto tako i kablovski IPTV operateri vas špijuniraju i znaju šta gledate od programa. Zato vam nikada neće dopustiti da pratite N1 TV pod izgovorom kao da nisu sklopili saradnju sa njima, a ustvari je sasvim nešto levo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA