Pre 25 godina poslat je prvi SMS: Istorija je promenjena, a ovo je pisalo u prvoj poruci

Tada smo rekli i jedno veliko zbogom pejdžerima

  • 1

Na današnji dan, pre 25 godina, poslata je prva poruka sa mobilnog telefona, a njen autor - britanski stručnjak za softver Nil Papvort - kaže da, kada je poslao prvi SMS, nije imao predstavu da je se radi o "monumentalnom događaju".

SMS će uskoro postati prošlost: Zameniće ga nešto mnogo bolje!

U SMS-u poslatom 3. decembra 1992. godine pisalo je "Srećan Božić", a Papvort, koji sada živi u Kanadi, ispričao je da mu je u vreme kada je radio za kompaniju Sema Grup u Velikoj Britaniji dodaljen SMS projekat koji je rađen u partnerstvu sa jednim od njihovih klijenata, kompanijom Vodafon.

Prema njegovim rečima, svrha projekta bila je da omogući korisnicima da imaju samo jedan uređan kod sebe, a ne da nose telefon za pozive i pejdžer za tekstualne poruke.

- Čuo sam da su neki ljudi navikli da nose dva uređaja, telefon i pejdžer, i da će im ova tehnologija omogućiti da sa sobom nose samo jedan uređaj, telefon - rekao je Papvort.

Foto: Pixabay.com

Dodao je da, nakon što su završili testiranje unutar kompanije, on se dobrovoljno prijavio da bude deo tima koji će otići u kancelariju Vodafona, instalirati softver i pomoći im da ga testiraju.

Posle nekoliko meseci testiranja, od njega je, dodao je, traženo da pošalje prvu poruku i dokaže da servis radi.

Papvort je rekao da tada nije imao predstavu da je to bio "monumentalni događaj", kao što to sada znamo.

- Samo sam mislio da je to bio još jedan dan u kancelariji! Kada je došlo vreme, ukucao sam broj mobilnog telefona prijemnika i poruku ''Srećan Božić'' u kompjuter i poslao je. Istorija je promenjena - rekao je Papvort.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA