≫ 

Zašto je Blockchain toliko važan za bitcoin - i koja je njegova budućnost?

Nastavlja se tehnološki razvoj blockchain sistema kao i sistema za plaćanje kriptovalutama.

  • 1

Iako se stiče utisak da je razvoj blockchain sistema zaokružen i da su metode plaćanja kriptovalutama tehnički finalno realizovane, činjenice govore da su nova tehnološka rešenja tek na pomolu. Kao što smo pominjali u prethodnim nastavcima, pristup blockcahinu i trgovina BTC se ostvaruje preko digitalnih novčanika u kojima čuvamo svoje kriptovalute.

Takođe smo pomenuli da je neophodno preduzeti sve mere bezbednosti kako bi se sačuvali kriptografski ključevi pomoću kojih pristupamo svojim digitalnim novčanicima i trgujemo BTC ili nekom drugom kriptovalutom.

Koliko se bitcoin koristi na ilegalnom tržištu? Kakva je uloga Deep Weba i Dark Weba u funkcionisanju bitcoina?

Možemo uočiti da nam je za trgovinu BTC potreban posrednik koji upravlja našim virtuelnim novčanikom i da ta činjenica predstavlja dodatno opterećenje kako u finansijskom smislu tako i u pogledu usporavanja transakcije a i u bezbednosnom smislu. Po pitanju bezbednosti, pomenuli smo da se prilikom generisanja para kriptografskih ključeva, javni i tajni ključ generišu istovremeno i da su u momentu kreiranja poznati entitetu koji ih generiše, u ovom slučaju posredniku. Neophodno da se javni i tajni ključ generišu istovremeno i to na jednom mestu jer se nalaze u međusobno definisanom matematičkom odnosu. Ukoliko neko i poseduje informaciju o paru kriptografskih ključeva, tada taj entitet ima sve informacije o nama i može lako imitirati naš identitet.

Ako pri tome imamo u vidu da se rad našeg uređaja odvija na nekom od operativnih sistema kao što su: Windows, Linux, iOS, Android ili neki drugi, koji nisu optimizovani za rad sa blockchainom. Razlog je jednostavan: u vreme razvoja pomenutih OS, blockchain nije postojao kao rešenje.

Foto: Telegraf

U novije vreme pojavljuju se savremeni alati i OS koji su realizovani za potrebe trgovine kriptovalutama bez posrednika. To znači da će naš virtuelni novčanik biti inkorporiran u sam OS i da će svi bezbednosni mehanizmi biti inherentno primenjeni i na sam novčanik. Ovakvi OS će učiniti trgovinu kriptovalutama bržom, jeftinijom i pre svega bezbednijom.

Takav pokušaj je napravila jedna norveška firma koja je razvila verziju operativnog sistema za sam interenet. To znači da nam nije potreban OS na našem uređaju niti web pretraživač. Dovoljan je sistemski softver koji vrši višestruku funkciju kako je opisano. Potrebno je imati na umu da se radi o softveru otvorenog koda (Open Source) što znači da svako može da ima uvid u kod samog softvera i da ga modifikuje prema svojim potrebama. Podsetimo se da je i kod za blockchain takođe pisan u otvorenom kodu i postaje nam jasno u kom smeru se razvoj softverskih sistema za podršku kriptovalutama kreće.

Iako postoje mnogobrojne sumnje u sudbinu daljeg razvoja kriptovaluta, a BTC posebno, nesumnjivo je da je razvijeni sistem zasnovan na blockchainu napravio značajan tehnološki prodor. Bitno je imati na umu da su BTC i blockcahin dve odvojene celine i da je blockchain “platforma” na kojoj BTC i druge kriptovalute funkcionišu. Daljim tehnološkim razvojem otvaraju se neslućene tehnološke mogućnosti koje će revolucionisati ne samo sisteme plaćanja i bankarske sisteme već i mnogo više od toga.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    22. april 2018 | 19:52

    Da razjasnimo: blokčej i bitkoin su dve različite stvari. Ali potpuno! To što je blokčejn platforma za bitkoin, to je nešto drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA