≫ 

Sve prednosti smart televizora u odnosu na "obične" - i zašto je došlo vreme da kupite jedan

Ukoliko na svom televizoru i dalje gledate isključivo klasičan TV-program, to najverovatnije znači da još uvek nemate smart televizor. Šteta.

  • 4

Ovaj smeli zaključak zapravo predstavlja osnovnu razliku između smart i ne-smart (klasičnih) televizora. Jednostavnije rečeno, ne-smart televizore možete da koristite isključivo za praćenje klasičnog TV-programa, dok smart televizori nude znatno više od toga.

Dobro, računar možete povezati i na ne-smart televizore zarad gledanja filmova na velikom ekranu, ali to ste mogli i sa starim CRT (katodnim) TV uređajima. Ali, smart televizor je, zapravo, mnogo više od uređaja za gledanje filmova na velikom ekranu – kako ga mnogi (pogrešno) doživljavaju i opisuju.

Podešavanja koja odmah morate da promenite kada kupite TV

Šta je smart televizor i zašto nam je potreban?

Foto: Pixabay.com/Da li vam treba smart TV?

Da bismo došli do ispravne definicije smart televizora, prvo moramo da sagledamo okolnosti koje su dovele do njegovog nastanka, nakon čega će se definicija nametnuti sama od sebe.

Nekada se multimedijalni materijal (fotografije, muzika, filmovi…) nalazio isključivo u našim računarima. Prostim povezivanjem računara sa televizorom, mogli smo da uživamo u multimediji na velikom ekranu.

Međutim, dalji razvoj audio-video i informacionih tehnologija, kao i njihovo međusobno preplitanje, doveli su do veoma široke rasprostranjenosti multimedijalnog materijala pa se multimedijalni materijal danas nalazi svuda, a ponajmanje u našem računaru. Primera radi, fotografije danas čuvamo u telefonima ili u nekom od cloud (online) skladišta kao što su Dropbox i Google Photos, muziku slušamo preko nepregledno velikih internet muzičkih biblioteka kao što su Deezer i Spotify, muzičke spotove gledamo na popularnom YouTube-u, filmove gledamo uz pomoć ogromnih internet video-klubova kao što je Netflix… Čak je i stari dobri FM radio dobio svog digitalnog naslednika u vidu internet radija – tehnologije koju uveliko koriste i domaće radio-stanice.

Drugim rečima, u vremenu koje je iza nas dogodila se velika seoba multimedijalnog materijala – sa naših hard diskova, na internet. Da li je to dobro za nas? Jeste! Zašto? Kao prvo, više ne moramo da strepimo da ćemo ostati bez svojih fotografija ili omiljenih filmova ukoliko se hard disk u našem računaru pokvari, ne moramo da pravimo njihove rezervne kopije i brinemo o tome gde ćemo ih smestiti, ne moramo da tražimo način kako da oslobodimo prostor na hard disku kako bismo napravili mesta za još dva filma... Kao drugo, više ne moramo da sedimo u kući da bismo uživali u svojoj muzičkoj kolekciji ili da bismo imali pristup svojim fotografijama.

Prateći audio-video industriju, proizvođači televizora su morali razvoj televizora da okrenu u istom pravcu. Praktično, umesto mogućnosti da televizor povežemo sa video-rikorderom, DVD plejerom, računarom ili nekim muzičkim uređajem, dobili smo mogućnost da televizor povežemo sa internetom, odnosno svim internet servisima koje smo naveli u prethodnim rečenicama, jer su sve naše fotografije, filmovi, muzika i zabava sada na njima. Eto, to je smart televizor! Takođe, sada znate i zašto vam je on potreban.

Šta još može smart televizor?

Foto: Pixabay.com/Ne zovu ih džabe smart televizorima

U toku svog logičnog i spontanog razvoja, smart televizori su dobili i mogućnost bežičnog povezivanja sa računarima, pametnim telefonima i tablet računarima. Tehnologije koje to omogućuju zovu se Miracast i Google Cast. Ukoliko vaš sadašnji ili budući smart televizor ima jednu od ove dve oznake, znajte da ćete sliku sa računara, telefona ili tablet računara moći bežičnim putem da prenesete na veliki ekran – i to vrlo brzo i jednostavno.

Ukoliko u svojoj kućnoj računarskoj mreži imate i neki od mrežnih uređaja za skladištenje podataka (takozvani NAS) ili podatke čuvate na hard disku računara, smart televizor će moći da im pristupi i da ih reprodukuje – pod uslovom da televizor poseduje podršku za DLNA tehnologiju, o čemu se možete informisati u specifikaciji televizora.

Reprodukcija sa USB fleš memorije se podrazumeva, pa ćete filmove ili privatne video-zapise sa odmora, proslava i slično, moći da gledate direktno sa nje. Pored reprodukcije, USB fleš memoriju ili spoljni hard disk možete da koristite i za snimanje TV programa.

Operativni sistem – duša smart televizora

Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images/Za sada ne postoji jedan univerzalni operativni sistem za televizore

Funkcije i mogućnosti smart televizora u najvećoj meri zavise od operativnog sistema u njemu. Današnji smart televizori koriste jednu od dve vrste operativnih sistema – vlasnički operativni sistem ili komercijalni operativni sistem.

Vlasnički operativni sistem je namenski operativni sistem kojeg je razvio sam proizvođač televizora, za potrebe svojih uređaja. Neki od primera vlasničkih operativnih sistema su LG webOS i Samsungov Tizen OS.

Komercijalni operativni sistemi su opšteprihvaćeni operativni sistemi, to jest operativni sistemi koje je prihvatio veći broj proizvođača. Primeri komercijalnih operativnih sistema su Android TV i Opera OS.

I jedni i drugi operativni sistemi imaju svojih prednosti, ali i mana. No, o tome ćemo nekom drugom prilikom. Za sada ćemo napomenuti samo da je za komercijalne operativne sisteme dostupan veći broj aplikacija koje, poput aplikacija na pametnim telefonima, korisniku omogućuju još više zabave. Primera radi, smart televizorima koji koriste Android TV operativni sistem na raspolaganju je ogroman broj korisnih i praktičnih aplikacija putem Google Play prodavnice, kao i veliki broj video-igara.

Još kada sa televizorom povežete i neki bežični gejmped, vrhunska zabava je zagarantovana. Jedan od cenovno najpristupačnijih televizora sa Android TV operativnim sistemom je Tesla S901 TV, koji se od nedavno može kupiti u domaćim prodavnicama. Pored moćnog Android TV operativnog sistema, Tesla S901 TV poseduje ekran 4K UHD rezolucije i odlične stereo zvučnike, a sve je upakovano u kvalitetno i lepo dizajnirano aluminijumsko kućište.

Takođe, brend Tesla u svojoj ponudi ima i televizore koji se baziraju na Opera operativnom sistemu, a to su modeli iz serija S606, S357 i S367. Istina, Opera zaostaje za Android TV operativnim sistemom, ali ovi televizori nude veoma pristupačniju cenu dok istovremeno zadržavaju visok nivo funkcionalnosti.

 Budućnost TV aparata

Foto: Promo/Najbolje stvari tek dolaze u svet televizora

U aktuelnoj ponudi televizora, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu, kupci još uvek imaju izbor između smart i klasičnih televizora.

Iako je prednost smart televizora više nego očigledna, ne-smart televizori još uvek opstaju isključivo zbog niske cene. No, kako to obično biva u svetu tehnike, smart funkcije će uskoro stići i do najjeftinijih modela, što će dovesti do potpunog nestanka ne-smart televizora sa tržišta. Takođe, imajte u vidu i činjenicu da su najkvalitetniji ekrani rezervisani isključivo za smart televizore, odnosno da se u klasične televizore ugrađuju ekrani nižeg kvaliteta – što je i logično, s obzirom na to da je niska cena najvažnija karakteristika ne-smart televizora.

I pored činjenice da su ne-smart televizori još uvek dostupni u prodavnicama, naš savet je da vaš sledeći televizor ipak bude smart. Vredi, a i isplati se!

VIDEO: Šta sve može najnoviji Teslin pametni televizor

(Telegraf.rs/Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kolr

    20. maj 2018 | 20:16

    Ja i dalje gledam trinitron od 56 cm. Imacu i ja jednom tog smarta, imacu.

  • Milojko62

    20. maj 2018 | 18:32

    Dajte pare pa ce kupim smarta

  • Bata Kan Kan

    20. maj 2018 | 18:32

    Dosta mi je lakše da jednostavno priključim moj komp na tv od 50 inča i uživam u multimediji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA