VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Veštine i znanje pre svega

Generacijama su u SAD i većini drugih zapadnih zemalja zanimanja grubo deljena prema boji okovratnika na standardnom odelu ili uniformi koju zaposleni nose

  • 0

Tako imamo bele kragne (eng. white collar), ljude sa visokom stručnom spremom koji obavljaju intelektualne poslove u kancelariji i plave kragne (eng. blue collar), one sa nižom spremom koji se bave zanatskim i fizičkim radom.

Od nedavno je u priču uvedena još jedna kategorija, nazvana "nove kragne" (eng. new collar).

3 koraka koja morate da prođete ako želite da postanete softverski inženjer

Pojam nove kragne opisuje radna mesta budućnosti, zanimanja u nastanku i ekspanziji, kod kojih više nisu presudni formalno obrazovanje i godine provedene na studijama, već specifičan skup znanja i veština, uz spremnost na neprekidno usavršavanje.

Pojam je nastao u IBM-u, ali su i druge velike IT firme prihvatile pravilo po kome su najvažnije osobine zaposlenog pristup poslu, način razmišljanja, sposobnost suočavanja sa problemima i donošenja odluka, šire razumevanje problematike i permanentno učenje. 

Pored toga, bitne su veštine komunikacije, prilagođavanja, posredovanja, prezentovanja, pisanja i mnoge druge.

Foto: Promo

To ne znači da fakultetska diploma nije potrebna, već samo da nije neophodna i da svakako nije dovoljna. Zbog toga se mnogo više nego ranije vrednuju različite vrste treninga, obuka i sertifikacija u oblastima koje nisu usko vezane za struku. Jedna od osobina zanimanja koja bi se mogla podvesti pod kategoriju "nove kragne" jeste nedostatak radne snage, odnosno velika potražnja za kadrovima koji mogu da ispune uslove za obavljanje brojnih novih poslova u IT industriji, ali sve više i u zdravstvu, proizvodnji i javnom sektoru.

Pored belih i plavih kragni kao osnovne podele, vremenom su se pojavljivale i druge boje za obeležavanje zanimanja. Tako od kraja devedesetih godina prošlog veka imamo "ružičaste kragne", ljude koje rade u uslužnim delatnostima, kao i "zelene kragne", nastale uspostavljanjem zanimanja vezanih za ekologiju i obnovljivu energiju.

Tu su još i "zlatne kragne" - visoko specijalizovani stručnjaci, zatim "crvene kragne" koje obeležavaju zaposlene u javnim ustanovama, i mnogi drugi ređe korišćeni termini. S obzirom na brzinu razvoja i rast uticaja tehnologije u svakodnevnom životu, čini mi se da će većina zanimanja uskoro pripadati kategoriji "novih kragni".

(Telegraf.rs/Informer.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA