≫ 

Evo kako da namestite najbolju sliku na TV-u za gledanje fudbala

Sve što vam treba za "stadionski" doživljaj

  • 4

Kada je u pitanju menjanje podešavanja slike na televizoru, prvo bi trebalo da proverite da li vaš model ima posebna podešavanja za Sport.

U većini slučajeva, ova opcija će se pojaviti u glavnom meniju podešavanja za sliku.

Sve prednosti smart televizora u odnosu na "obične" - i zašto je došlo vreme da kupite jedan

Ali ima i modela, kao što su oni koje pravi Samsung, kod kojih su ova podešavanja skrivena u posebnim menijima.

Sportska podešavanja uglavnom povećavaju svetlinu, pojačavaju boje i kontrast i uključuju posebna podešavanja za procesuiranje pokreta.

Foto: Pixabay.com

Pojedini modeli takođe menjaju i zvuk kako bi imao "stadionski efekat".

I dok su ova podešavanja generalno potpuno razumna, mogu ponekada biti previše entuzijastična u želji da nam isporuče spektakl.

Drugim rečima, iako ova podešavanja žele da vam isporuče najbolji mogući sportski ugođaj, mnogo bolju sliku dobićete ako sami podesite svoj TV.

Pokret (motion) je najvažniji, ali ujedno i podešavanje koje je najteže ubosti. Mnogi televizori imaju sisteme za procesuiranje pokreta koji dodaju ekstra frejmove kako bi pokreti kamere bili što fluidniji i kretanje lopte preko ekrana što jasnije.

Međutim, ovi procesori mogu da stvore i probleme kao što je svetleće polje oko igrača koji se brzo kreću i razmazivanje.

Najbolje bi bilo da isključite procesuiranje pokreta, a ako baš ne možete bez ove opcije, neka ona bude na minimumu.

Ako vaš televizor ima Custom opciju za pokret, izaberite je i stavite podešavanja na najmanje vrednosti, obavezhno ispod maksimalne snage.

Takođe bi trebalo da isključite sve opcije za smanjenje "buke" na slici (noise). Ova opcija je uglavnom beskorisna i omekšava sliku - posebno kada je u kadru puno pomeranja i pokreta.

Foto: Profimedia/Alamy

Kada su u pitanju podešavanja slike, nemoguće je dati tačne vrednosti podešavanja jer svaki TV koristi drugačije "skale" i vrednosti podešavanja.

Ali postoje neka generalna pravila koja mogu da vam pomognu.

Prvo, kada su u pitanju osvetljenje i kontrast, postavite ih na više vrednosti nego kada gledate "običnu" televiziju - ali ih nemojte staviti na maksimum. Najbolje bi bilo da je osvetljenje između 80 i 90 odsto.

Kada je boja u pitanju, trebalo bi da je "pojačate" za 5 do 10 odsto od uglavnom neutralnog raspona od 45-50 odsto koji je najbolji za gledanje nesportskog programa.

Oštrini je takođe potrebna mala pomoć. Mnogi misle da će pojačavanjem ove opcije igrači i lopta biti vidljiviji. Ali istina je drugačija.

Oštrinu bi trebalo malo da pojačate u odnosu na normalno podešavanje, maksimum 10 odsto.

Na samom kraju, potreban vam je i adekvatan zvuk. Najbolje bi bilo da izaberete opciju Stadium u podešavanjima zvuka televizora.

Važno je napomenuti da nemaju svi televizori ova podešavanja, niti dovoljno moćne zvučnike da simuliraju buku sa stadijuma. Ali ak ose malo udubite u podešavanja, sigurno ćete naći opciju koja će vam svakako poboljšati doživljaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    27. jun 2018 | 17:00

    Ma pusti sliku čoveče, samo nek pobedimo...

  • milorad

    28. jun 2018 | 01:07

    Ovo vazi pod uslovom da ne slusate komentatore RTS koji melju celo vreme I ometaju gledaoce u pracenju utakmice.

  • dule

    27. jun 2018 | 20:56

    kod mene koči slika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA