≫ 

Nova tehnologija može da učini da izgovorite šta god neko poželi i lažne vesti učini da izgledaju kao prave

Pogledajte kako bivši predsednik Barak Obama izgovara reči koje su mu bukvalno stavljene u usta od srtane neuralne mreže

  • 0

Nova generacija tehnologije za sintetizaciju tehnologije pod imenom Lyrebird mogla bi da glasovne šifre učini potpuno beskorisnim.

Lyrebird je razvio Institut za učenje algoritama u Montrealu i može savršeno da kopira svaki glas ako ima samo jedan minut snimljenog materijala.

Ako je ovo vaša šifra na Facebooku, u VELIKOJ STE OPASNOSTI

Iako nije savršen, Lyrebird će svakako u nekom trenutku to postati.

Međutim, Univerzitet u Vašingtonu upravo je otkrio novi AI sistem koji je podjednako dobar, ali fokusiran na "lepljenje" audija na snimljeni video.

Ovaj sistem je u stanju da uspešno generiše fotorealističan video osobe koja izgovara audio koji je unapred snimljen. Dovoljno je dobar da postoji jako mala šansa da otkrijete o čemu se radi, sem ako tačno znate šta tražite.

Evo ga primer za koji je korišćen Barak Obama:

Kako bi ovo radilo, tim je trenirao neuralnu mrežu dozvoljavajući joj da gleda ste Obaminih obraćanja. Onda je bila u stanju da uzme audio fajl njegovog govora i mapira ga na drugi video pogađajući oblike usta koje Obama pravi kada govori.

Rezultat je impresivan.

Sistem može da uzme izgovoren audio i mapira ga na drugi video na kom ta osoba govori. Međutim, šta bi se desilo kada bi se on ukombinovao sa Lyrebirdom?

Ako je sistem već istreniran za Obamine pokrete usta, a Lyrebird može da kopira njegov glas, vrlo je lako učiniti da Obama kaže bilo šta - i da to izgleda potpuno stvarno.

Ipak, sigurni smo da će on biti korišćen za nešto mnogo manje opasno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA