≫ 

Otvorili su 5.000 dolara vredan uređaj koji sajentolozi pokušavaju da po svaku cenu sakriju od sveta, i ostali impresionirani (VIDEO)

Stručnjaci iz Švajcarske rasklopili su centralni alat sajentološke crkve, takozvani E-Meter. Evo šta su otkrili...

  • 1

Sajentologija je religija koju je osnovao pisac naučne fantastike L. Ron Habard 1952. godine i poznata je po tome što sve svoje operacije drži pod ogromnim i teškim velom misterije.

Pored brojnih kontroverzi koje okružuju ovu religiju, jedna od najzanimljivijih stvari za mnoge jeste E-Meter koji se koristi za ključni ritual sajentologa.

U osnovi, ovaj uređaj meri elektrodermalnu aktivnost, tačnije, električnu aktivnost na površini kože.

Za sajentologe, mera koja se dobija uz pomoć uređaja služi kao svojevrsan detektor laži, iako ne postoje naučni dokazi koji ovo mogu da potvrde.

Crkva ove uređaje prodaje svojim članovima za hiljade dolara i svom snagom se trudi da se oni ne nađu u slobodnoj prodaji.

Ipak, ekipa YouTube kanala PlayWithJunk uspela je da se dočepa jednog koji je platila nekoliko stotina dolara i koji je crkva koristila do 2006. godine.

Nakon rasklapanja, utvrdili su da E-Meter krije ozbiljan hardver koji se koristi samo za merenje električnog otpora ljudske kože.

Iako su stručnjaci bili impresionirani kvalitetom izrade i komponentama, utvrdili su da uređaj uopšte ne vredi hiljade dolara, već možda 200 ili 300 dolara.

U svakom slučaju, dobili smo prilično detaljan uvid u uređaj koji sajentološka crkva po svaku cenu pokušava da sakrije od ostatka sveta.

VIDEO: Crkva mu je birala žene: Najbizarniji detalji ljubavnog života Toma Kruza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA