VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Pravi izbor!

Živimo u vremenu kada su ljudski resursi izuzetno važan faktor uspeha svake kompanije. U sve većem broju industrija, kreativni i sposobni stručnjaci sa idejama i sposobnošću da ih sprovedu u delo glavna su pokretačka snaga. Zbog toga je zapošljavanje kvalitetnih kadrova postalo imperativ, a sektor brige o zaposlenima (HR, human resources) jedna od najvažnijih službi

  • 0

Nažalost, pronalaženje pravih osoba za većinu pozicija u modernim firmama sve je teži i duži posao. Potrebno je na odgovarajući način izvršiti inicijalnu selekciju prijavljenih, obaviti više razgovora sa onima koji uđu u uži izbor - pri tome je čitava umetnost postavljanje pravih pitanja za ocenu znanja i veština - i na kraju što bezbolnije uvesti novog zaposlenog u radni proces i preneti na nju ili njega korporativnu kulturu i vrednosni sistem kompanije

Zbog svega toga svetski giganti sve češće veliki deo opisanog procesa prenose na sisteme veštačke inteligencije (AI, artificialintelligence). Time je nastalo novo tržište čiju vrednost pojedini eksperti procenjuju na sto milijardi dolara, dok se u trku za proizvodnju softvera koji bi postao standard za zapošljavanje korišćenjem veštačke inteligencije uključilo više desetina novih firmi sa svežim idejama. Rešenja koja se već koriste obećavaju. Naime, postižu se neverovatna ubrzanja u pronalaženju i zadržavanju kadrova, uz mnogo precizniju selekciju i mnogo više parametara koji su uključeni u procenu kandidata.

Foto: Promo

Mašine mogu da kreiraju kompletan profil potencijalnog zaposlenog, ali i da tačno predvide kako bi se on mogao ponašati u konkretnom okruženju na novom radnom mestu. Pri tome se za komunikaciju sa kandidatima koristi prirodni jezik, uz istovremenu obradu više stotina aplikacija.

Naravno, u većini slučajeva poslednji korak je ipak lični kontakt i procena budućeg nadređenog. Koliko god imali kompleksne algoritme i moćnu analizu podataka, ljudski odnos je još uvek nezamenjiv. Neki se ipak odlučuju da prvi krug razgovora obavljaju računari. Zbog toga ne treba da vas začudi ako sledeći intervju za posao budete imali sa robotom.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA