365 dana je koristio "glupi" telefon - i sada otkriva kako mu se život promenio i šta je sve naučio

Promena nije uvek dobra stvar

  • 4

Pre godinu dana odlučio je da se reši svog smartfona i počne da koristi običan, glupi telefon.

Evo kako da najlakše otključate telefon ako ste zaboravili šifru ili PIN

Ipak, nakon ovogo vremena, uprkos slobodi koju su mu ograničenja običnog telefona donela, odlučio je da se vrati smartfonu.

A ovo su njegovi razlozi za to:

1. Vratili su se još više u prošlost

Foto: Pixabay.com

Čak i pre 15 godina telefoni su imali neke super funkcije. Proizvođači su pokušavali da upare kreativni hardver sa atraktivnim softverom koji je bio efikasan u obavljanju poziva, slanju poruka, slušanju muzike i pravljenju fotografija.

Međutim, mnogi od današnjih "običnih" telefona su u najboljem slučaju samo funkcionalni.

Rade, ali su izgubili mnoge funkcije koje su imali u prošlosti, plus šmek.

Svi noviji "obični" telefoni prepuni su bagova, prosečnog dizajna i opcija koje više nemaju smisla ili jednostavno danas više ne rade.

A da stvari budu još gore, mnogi su veoma tihi i jedva ih čujete kada zvone ili sagovornika kada vam priča.

2. Više ne pričamo onako kao ranije

Čak i pre smartfona, bilo je čudno zvati osobe mojih godina. Više smo voleli da šaljemo poruke. Pozivi su nekako bili rezervisani za starije.

Danas, kada postoji i pregršt aplikacija za slanje poruka i kada ih gotovo svi koriste umesto slanja SMS-a ili poziva, običn telefoni jednostavno gube svoj smisao jer Viber, WhatsApp ili Messenger ne rade na njima.

3. Glup telefon znači da nemate aplikacije sa enkriptovanim porukama

Ne samo da smo promenili način na koji komuniciramo putem telefona, već sve više pažnje pridajemo bezbednosti komunikacije.

sa svim informacijama o tome koliko nas špijuniraju sa svih strana, mnogi su počeli da koriste aplikacije sa enkriptovanim porukama.

A kao što sam gore naveo, te aplikacije ne mogu da se koriste na običnim telefonima.

4. Ljudi očekuju navigaciju

Foto: Pixabay.com

Nije potrebno previše truda da bismo danas pronašli neku osobu ili lokaciju. Prvo nekome pošaljete poruku, on vam vrati adresu i za nekoliko trenutaka je vidite na mapama, zajedno sa najboljom rutom kako da do nje stignete.

Ali. šta raditi kada telefon nema GPS i morate da pitate nekoga za uputstva?

Zaista ne želim da se vraćam u vremena kada sam morao da zapisujem adrese i raspitujem se po ulici da li sam na pravom putu.

5. Smartfoni pružaju osećaj sigurnosti

Sa smartfonom u džepu, osećam se sigurnim da se potpuno spontano krećem. Gde god da krenem, mogu da pronađem put nazad do kuće.

Kada posetim novo mesto, vrlo lako mogu da saznam gde je najbolje mesto za hranu, izlazak ili nešto treće.

Vrlo često mi ne treba telefon za ovo, ali sama činjenica da je uz mene i da uvek mogu da se oslonim na njega, daje mi samopouzdanje da budem mallo avanturističkijeg duha.

6. Posao je teže obavljati

Kada sam udaljen od kompjutera, uvek mogu da se oslonim na smartfon za slanje mejla, surfovanje internetom ili odgovaranje na poslovne poruke.

Ali kada uz sebe imate glup telefon, sve vreme ste zavisni od laptopa i to znatno smanjuje produktivnost jer mnoge stvari ne mogu da uradim kada nisam u njegovoj blizini.

7. Telefoni, fotoaparati i kamere su sada jedna ista stvar

Foto: Milena Đorđević

Mnogi od nas danas telefon koriste i kao kameru i kao fotoaparat. A povratak na običan telefon znači da sa sobom morate da nosite još neke stvari.

Tehnički, moj teleofn jeste imao kameru, ali su njene mogućnosti bile više nego ograničene u poređenju sa potrebama koje danas imamo.

Svaki pokušaj da uhvatim neku lepu uspomenu završavao se frustracijom zbog lošeg kvaliteta, rezolucije i kadra.

Još gore, kada bih uhvatio neku sliku koja mi se sviđa, bil je nemoguće podeliti je sa svetom jer nisam mogao da koristim aplikacije kao što su Instagram il iFacebook.

Ipak, bilo je i određene slobode koju je običan telefon uneo u moj život. Manje vremena sam provodio gledajući u ekran, jer sam znao da nema šta da mi pametno prikaže, i mnogo više sam gledao oko sebe, sluđao ljude i uživao u razgovorima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    18. septembar 2018 | 17:45

    Koristiti "pametni"telefon, ali ne biti zavisnik od njega..Na žalost,većina mladih danas jeste. Očajna sam zbog ćerke koja ga ne ispušta iz ruku.

  • Vuki

    18. septembar 2018 | 21:14

    Beze od sebe i stvarnosti, kroz smart telefone..

  • Ђорђе

    18. septembar 2018 | 17:52

    Да ли забрањено остављати линкове? Да ли зато не објављујете коментар? Или шта? Сада објавите овај...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA