SAZNAJEMO: Palmotićeva ulica se više neće tako zvati, a evo koje su još adrese promenile ime u Beogradu

Možda do kraja godine bude promenjena još koja, trenutno ne postoji plan, kažu u Sekretarijatu za informisanje Grada Beograda

  • 17

"Ničija nije do zore gorela", kaže stara srpska poslovica... Tako ni ulice u Beogradu ne nose doveka svoja imena. Beograd je od početka godine promenio nazive šest ulica u četiri gradske opštine - Čukarica, Savski venac, Vračar i Stari grad, a da li će do kraja godine biti promenjena još koja nije poznato jer ne postoji plan, kažu u Sekretarijatu za informisanje Grada Beograda.

Provokacija: U srpskom selu na Kosovu dali ulicama albanske nazive

UŠLI SMO U BEOGRADSKE ULICE ŠIROM SVETA: I u njima smo zatekli neverovatne prizore (VIDEO)

Na Čukarici je Osogovska ulica promenila naziv u Olivera Marković, po poznatoj srpskoj glumici koja je preminula pre šest godina. Ime učesnika narodnooslobodilačke borbe i heroja Jugoslavije Miloja Zakića, prilaz 1 na istoj opštini ponela je novo ime po pokojnom operskom pevaču Živanu Saramandiću.

Botićeva na Savskom vencu promenjena je u Mike Jankovića po znamenitom arhitekti.

Foto: Wikimedia/Bobik

Drugi deo Dubljanske ulice na Vračaru preimenovan je u Svetozara Gligorića, najpozanijeg srpskog šahovskog velemajstora. Nije zaboravljen ni ruski diplomata čije je srce prepuklo zbrog srpske patnje Nikolaj Hartvig, pa će se treći deo Dubljanske od sada po njemu zvati.

U Starom gradu svi znaju za čuvenu Palmotićevu, pogotovo što je tu Institut za mentalno zdravlje, pa će mnoge zbunjivati kad na tabli budu čitali ulica Milana Kašanina (srpskog književnika i istoričara umetnosti) ubuduće.

Printskrin: Google maps

Inicijativa jednog dela građana da jedan deo ulice Mali kalemegdan ponese naziv po dugogodišnjem direktoru i zaštitnom licu Beogradskog ZOO vrta Vuku Bojoviću koji je nedavno dobio i svoju bistu, uspešno se završila, tako da je ovo poslednja promena do koje je došlo.

Printskrin: Youtube / Al Jazeera Balkans

Što se tiče troškova promene naziva ulica - Skupština grada Beograda plaća jedino izradu uličnih tabli od emajliranog lima sa ispisanim nazivom ulice belim štampanim slovima na tamnoplavoj osnovi sa grbom Beograda putem.

Od jednog graversko - štamparskog centra saznali smo da izrada jedne ulične table košta između 2.000 i 12.000 dinara, zavisno da li je izrađena od najjeftinijeg materijala foreksa ili na nekoj vrsti aluminijuma, kao i da li su slova lepljena ili gravirana, ali sudeći po zahtevu u pozivu za javnu nabavku, Skupština plaća za zastarelu, jeftiniju varijantu.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove je zadužen za postavljanje table sa nazivima ulica u Beogradu.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    24. avgust 2017 | 16:38

    Glupiranje odgovornih. Uglavnom.

  • Max

    24. avgust 2017 | 16:42

    Na čiju štetu ide zamena dokumenata zbog promene imena ulice

  • Beogradjanka

    24. avgust 2017 | 17:58

    Ulica Palomoticeva, jedna od najlepsih za mene ce uvek biti Palmoticeva, sta god ko smislio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA