≫ 

Vukašin je udario ašovom u zemlju da bi posadio šljivu, a onda propao u rupu: Frapirao se kad je shvatio šta je unutra! (FOTO)

Ova grobnica je nedovoljno poznata široj javnosti jer je smeštena na privatnom imanju porodice Milosavljević

  • 0

Rimska grobnica se nalazi u Brestoviku i jedan je od najstarijih spomenika kulture iz rimskog perioda. Otkrivena je 1895. godine, a datira iz perioda između III ili IV veka. Grobnica se nalazi na lokalitetu Vukašinova crkva i ima status zaštićenog kulturnog dobra od velikog značaja za Srbiju.

Ovo beogradsko naselje krije mnoge neotkrivene tajne, a nalazi se na prelepoj obali Dunava

Nedovoljno je poznata široj javnosti jer je smeštena na privatnom imanju porodice Milosavljević, čiji je predak 1895. godine sasvim slučajno i otkrio grobnicu.

Vukašin Milosavljević je na svom imanju sadio šljivik, a grobnicu je otkrio tako što je upao u nju udarivši ašovom o njen oslabljeni svod.

Vukašin je o svom neverovatnom otkriću obavestio vlasti i u Brestovik je došao Mihajlo Valtrović, kustos Narodnog muzeja iz Beograda, kako bi obavio prva stručna arheološka iskopavanja.

Grobnica je ukopana u padinu brega, a sastoji se iz izduženog prilaza ispod čijeg stepeništa su bile dve figure rimskih genija smrti, središnjeg obrednog prostora sa dve bočne niše, i prostorije za sahranjivanje ispred koje su se nalazile skulpture lavova - čuvara ulaza. U kripti su bila smeštena tri zidana sarkofaga, sa ostacima vlastelina, njegove žene i deteta.

Printksin: Youtube/Studio B

Za zidanje grobnice su bili korišćeni kamen, rečni obluci i čuvena pljosnata rimska opeka, vezana širokim slojem krečnog maltera - rimskog betona koji nema rok trajanja.

Lokalna legenda kaže da je bilo potrebno nekoliko zaprežnih kola da bi se odnela u Narodni muzej sadržina grobnice, a na pitanje zbunjenog Vukašina šta sad on da radi, žandarmi su mu bacili novčić uz komentar da za njega kupi uže kako bi se obesio. Narod, kome nije bila bliska antička arhitektura i vera sem pravoslavne, grobnicu je nazvao "Vukašinova crkva".

Printksin: Youtube/Studio B

Valtrović je rukovodio i kasnijim istraživanjima na ovom lokalitetu, detaljno je opisao nalaze i sproveo prvu konzervaciju i zaštitu grobnice od propadanja 1905. godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture je restaurirao grobnicu 1964. godine.

Na osnovu arheoloških nalaza i Valtrovićevih opisa, i studija arhitekte dr Gordane Milošević Jevtić, Centar za urbani razvoj je u okviru projekta "andergrad" uradio digitalnu trodimenzionalnu projekciju grobnice u Brestoviku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA