Otvorena izložba u čast Petra Lubarde: Njegova dela su predodređena na večnost

Izložba prevazilazi okvire običnog kulturnog događaja

  • 0

Večeras je svečano otvorena izložba u čast slikara Petra Lubarde u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prilikom čega se prisutnima obratio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Otkrivena bista Petra Lubarde u dvorištu njegovog Legata (FOTO)

- Kako vreme promiče, ono što je Lubarda stvorio i iza sebe ostavio je očigledno sve življe i impresivnije, jednom rečju - predodređeno na večnost - rekao je Mirović.

On je podsetio da izložba prevazilazi okvire običnog kulturnog događaja i da pored umetničke, poseduje i vrednost koja zaslužuje posebnu pažnju, a to je prijateljstvo između dva umetnika - Petra Lubarde i Pavla Beljanskog - vezano istim strastima, odnosno ljubavlju prema umetnosti i željom da vide i upoznaju svet i izvan granica prostora na kojem su ponikli.

Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine

Upravnica muzeja „Spomen-zbirka Pavla Beljanskog“, dr Jasna Jovanov, istakla je da ciklus izložbe u čast i obeležavanje 110 godina od rođenja velikog umetnika Lubarde, takođe znači i uvod u obeležavanje 60 godina postojanja vredne zbirke Pavla Beljanskog, poklona Autonomnoj pokrajini Vojvodini, koja predstavlja najvredniju kolekciju srpske likovne umetnosti prve polovine 20. veka.

Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine

Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Kuće legata Filip Brusić-Lenaud, zatim autorke izložbe Milana Kvas i Dina Pavić, pokrajinski sekretar za za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, kao i zamenik sekretara za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, dr Nebojša Kuzmanović.

Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine
Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine
Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine
Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine
Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine
Foto: Tanjug/Vlada Vojvodine

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA