Srbija sada podvlači crtu ispod 20. veka: Selaković o cilju Deklaracije o opstanku nacije

Veka posle koga treba da se preispitamo gde smo u Evropi i na Balkanu i šta je naša budućnost, rekao je Selaković

  • 84

Cilj Deklaracije o opstanku srpske nacije je očuvanje srpskog jezika i kulture od propadanja, jer imamo šta da štitimo, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. On kaže da srpski jezik i srpsko pismo nestaju iz dana u dan, da nam je postalo prirodno da već prva ili druga generacija potomaka naših iseljenika u Kanadi ili SAD slabije govore ili uopšte ne govore srpski jezik.

NOVO NAČERTANIJE: Zašto je za Srbe važna Deklaracija o opstanku nacije i šta je njen cilj

Dan kada je Makedonija zvanično postala srpska

U zemljama u okruženju gde srpski narod vekovima živi, naglašava, danas su ugrožena osnovna prava, a među jnima i pravo na maternji jezik, na obrazovanje, informisanje.

- Srbija sada podvlači crtu ispod 20. veka. Veka koji nam je doneo i mnogo slave i mnogo gorčine. Veka koji je doneo mnogo pobeda, ali mnogo više stradanja. Veka posle koga treba da se preispitamo gde smo u Evropi i na Balkanu i šta je naša budućnost - rekao je Selaković za TV Pink.

On je podsetio da Srbija od 2014. godine posebno okrenuta pravima nacionalnih manjina - pravima u oblasti obrazovanja, kulture i da je pokazala svima u regionu kako treba postupati sa manjinama.

Foto: A. Nalbantjan

- Vlada Srbije pomogla je glasila na hrvatskom, izgradnju infrastrukture u Tavankutu, otvaranje odeljenja muzičke škole u Senti - podsetio je Selaković.

Kako kaže, ne može se baš reći da je tako i u okriženju, te pominje da je u Hrvatskoj na popisu 2011. od 186.000 Srba manje od 53.000 navelo da govori srpski jezik, odnosno više od 130.000 ljudi nije smelo da kaže da govori srpski jezik.

Pomenuo je i da se Oluja u Srbiji i Srpskoj poslednje tri godine obeležava kao stradanje Srba u pogromu, te da je za te tri godine nešto imap postignuto:

- Postigli smo da se na proslavi Oluje u Kninu ne pojavi nijedan strani ambasador, postigli smo da se pojavi najmanje ljudi, da se naša reč o istini i stradanju Srba čuje mnogo jasnije u svetu - zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duca

    11. avgust 2017 | 20:31

    Srbi treba da se drze zajedno u duhu svoje tradicije i obicaja.

  • Lana

    11. avgust 2017 | 11:50

    Srbiji je potrebno jedinstvo i jedan plan jer mnogima smetamo i ne vole nas.

  • Baki

    11. avgust 2017 | 22:56

    Ovkava deklaracija nam je trebala odavno ali moze i sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA