MAKEDONIJA ZABOLA NOŽ U LEĐA SRBIJI: Skoplje predlaže ulazak Kosova u UNESKO?

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju

  • 96

Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacinje u Beograd se povezuje sa odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesko, javila je danas agencija Makfaks. Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

KONSULTACIJE O MAKEDONIJI NA NAJVIŠEM NIVOU: Brnabić razgovarala sa Vučićem i Dačićem

Skoplje: POVEĆANE MERE OBEZBEĐENJA oko Ambasade Srbije posle povlačenja osoblja

- Razlog za povlačenje zvanično ne saopštavaju ni makedonska, ni srpska strana, ali kao što saznaje Makfaks, povezuje se s glasanjem za Kosovo u Unesku i pretnjama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje - navela je ta privatna makedonska agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju.

Foto: Foter/Flickr/vesnamarkoska

U tom ministarstvu su jutros rekli državnoj agencijiu MIA da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrdjivanja činjenica za taj postupak.

Očekuje se da srpsko Ministarstvo spoljnih poslova oko podneva da zvanično objašnjenje.

U makedonskom ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da, saglasno relevantnim odredbama Bečke konvencije, odgovarajuće institucije preuzimaju mere zaštite i bezbednosti ambasade Srbije u Skoplju.

Srpska ambasada je obavestila makedonsko ministarstvo da će osoblje biti povučeno na konsultacije u Beograd, uz molbu da makedonske vlasti pojačaju bezbednost ambasade u Skoplju.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djurdja

    21. avgust 2017 | 13:38

    Kad Vučić direktno radi na osamosaljivanju Kosova šta se onda čudimo Makedoncima sad nam oni krivi...

  • Marko Petkovic

    21. avgust 2017 | 13:56

    Treba sa pravoslavnom braćom grcima da napravimo dogovor da se nikada ne mogu zvati Makedonija.Njihovo pravo ime treba da bude "Južna Srbija" ili "Stara Srbija".

  • Boki Maradona

    21. avgust 2017 | 12:49

    Ja kao 100% srbin mogu samo da zavidim albancima i da im kazem "svaka čast!" Oni, kao prvo, imaju nacionalni konsenzus oko najvaznijih pitanja i, kao drugo, su jedinstveni kada trebaju postići odredjene ciljeve. Mi, srbi, nit znamo sta hocemo nit smo slozni da makar jedan cilj ostvarimo, pa kakav god da je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA