≫ 

VUČIĆ U SARAJEVU: Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, MOJA REČ ZNAČI (FOTO)

Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama, rekao je predsednik Srbije

  • 65

Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora s najvišim rukovodiocima BiH.

Vučić doputovao u Sarajevo: Predsednik Srbije posle 6 godina prvi put u BiH

ŠTA ČEKA VUČIĆA U SARAJEVU: Srbija ima 4 zahteva u vezi granice sa BiH, o dva Izetbegović odbija da razgovara

- Najvažnije sto želim da kažem, bez obzira sto znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da kažem da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja - istakao je predsednik Srbije na zajedničkoj pres konferenciji s Draganom Cavićem, predsedavajućim bosanskog Predsednistva.

Sumiorajući političke razgovore, rekao je da misli "da smo u stanju da gledamo u budućnost jasnije i otvorenijih očiju, da kažemo jedni drugima šta hoćemo".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uveriti u iskreno prijateljstvo Srbije:

- Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama - kazao je Vučić rekavši da će građani BiH to videti narednih meseci, godina i decenija.

Vučić je istakao da njegova reč, kada kaže da je neko prijatelj, nije floskula i forma:

- Moja reč ima značenje. Izgovorio sam je ne samo kao Aleksandar Vučić, nego kao i predsednik Srbije i znam šta znači - naglasio je i građanima Bosne i Hercegovine ponovio poruku da, što se tiče odnosa Srbije prema BiH, budu mirni i spokojni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Nećete imati problema, a vi gledajte da se dogovorite oko svega na teritoriji vaše zemlje - rekao je Vučić.

On je ponovio da postoje ljudi u Beogradu koji smatraju da su razgovori sa BiH izlišni i ponekad suvišni, kao što ima onih u Sarajevu koji smatraju da sa Srbijom ne treba graditi bolje odnose i podvukao da je to pogrešna politika sa obe strane.

- Nisam slučajno rekao da sam ovde došao kao priljatelj, doživeo sam toplo gostoprimtsvo i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića, i od srpskog člana Mladena Ivanića, ali i od bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

- Uskoro će i oni imati takvu dobrodošlicu i u Srbiji. Ne slažemo se uvek u svemu, ali su odnosi uvek otvoreni iskreni - naglasio je predsednik Srbije.

- Dogovorili smo se da probleme rešavamo razgovorom kada se pojave, da se čujemo i razgovaramo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednik Srbije je podvukao da je za Srbiju najvažnije da se tri naroda dogovaraju, da se poštuje Dejtonski sporazum, a da se u unutrašnje stravi BiH ne mešamo.

Govoreći o delu razgovora koji se ticao ekonomske saradnje, naglasio je da je Srbija spremna, da pored 5,5 miliona evra pomoći, koje su dogovorene sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, izvođi daljih milion evra za BiH.

Kako je naveo, BiH je u regionu najznačajniji privredni partner, s godišnjom razmenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, veruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu, odmah iza Nemačke, Rusije i Italije.

Kazao je da je danas razgovarao sa domaćinima o više konkretnih problema.

Vučić je rekao da se upravo završava formiranje i određivanje komisije za granice i da se nada da će se rad oko ovog pitanja ubrzati.

- Danas je rešeno 97 odsto granice, i blizu smo da pronađemo rešenje za preostalih tri odsto. To bi bio izvanredan signal za ceo region i celu BiH, da pokažemo da smo u stanju da razgovaramo jedni sa drugima - naglasio je on.

Uputio je članovima Predsedništva BiH da dođu u Beograd, a ako se završe mnoge stvari do kraja godine, pozvao bi i evropske zvaničnike.

Govoreći o potopljenom zemljištu rekao je da bi se poravnjanjem taj problem mogao skinuti s dnevnog reda.

Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dve zemlje poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za deonicu Čačak-Požega, da isfinansira preostalih 60 kilometara do Kotromana.

- Želimo da povežemo Beograd i Sarajevo, Novi Pazar sa Sarajevom. To bi značilo mnogo u odnosima koje bi mogli nazvati mnogo boljim - istakao je Vučić dodajući da očekuje da u BiH dođe do dogovora oko trase autoputa:

Prihvatićemo svako rešenje oko kojeg se dogovorite. Važno je da spojimo Beograd i Sarajevo, kao i druge delove Srbije sa glavnim gradom Bosne.

Ukazao je da je dao predlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u Bosni.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je dobio obećanje da će se raditi i graditi most kod Gradiške, na kojem je insistirao Dodik, kojim bi se spojili Hrvatska i BiH.

Najavio je da je Srbija odlučila da uloži mnogo novca i predstavi Srbiju na međunarodnom sajmu u Mostaru od 10.do 14.aprila iduće godine.

- Uložićemo najviše novca do sada - naglasio je Vučić.

Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmeni, o čemu će biti sutra, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.

- Razgovaraćemo o ukidanju, s naše strane postoji inicijativa, vancarinskih nameta. Da napravimo najbržim i najuspešnijim protok roba i kapitala u savremenom dobu - poručio je Vučić.

Naveo je da, kada se radi o spoljnim poslovima i saradnji nadležnih ministarstava, da ide bolje od sukcesije, kao i da je postignut dogovor da jedni druge podržavaju na putu u EU.

Ukazao je da bi bila poželja i saradnja u odlukama o bezviznom režimu za pojedine zemlje, jer ako se to učinili dolazio bi mnogo veći broj turista.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića početak potpuno novih odnosa zvaničnog Sarajeva i Beograda i naveo da je uveren da će vrlo brzo doći do rešenja po pitanju granice BiH i Srbije.

Čović je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji, da je Srbija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH i ukazao da će Srbija biti zemlja partner na sajmu u Mostaru, na proleće.

Kako je rekao, razgovaralo se i o međusobnom podržavanju u međunarodnim institucijama kada su u pitanju stvari koje su važne za dve zemlje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Čović je rekao da su razgovarali o pitanju granice i da je nagalsio koliko je to bitno za BiH, kao i da je to pitanje rešeno sa Crnom Gorom i da je uveren da će to pitanje brzo biti dogovoreno i sa Srbijom.

On je dodao da bi se tim dogovorom poslala snažna poruka svima u BiH da se okrenu budućnosti, a da se ne opterećujemo prošlošću.

Čović je ukazao i na potrebu povezivanja kada je u pitanju infrastruktura i u tom smislu apostrofirao autoput Beograd - Sarajevo.

Prema njegovim rečima, ovo je početak novih opdnosa Predsdništva i predsednika Srbije, i najavio skoru uzvratnu posetu Predsedništva BiH Srbiji.

Nada se da će i današnji razgovor i poruke koje su poslate biti brzo potvrđene i da dolazi novo vreme budućnosti dve zemlje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Vučić i Čović su se složili da bi manje barijere u trgovini donele pozitivan efekat zemljama regiona, te izrazili nadu da će sutrašnji razgovor resornih ministara biti u tom smislu konkretniji.

Oni sa sa zajedničke pres konferencije poručili da bi približavanje i izjednačavanje nekih elemenata u trgovini u regionu značajno olakšalo poslovanje privrednicima, a građanima donelo uštede.

- Carinska unija koju sam predložio, video sam to odmah, izazvala je dosta negodovanja, istina ne i Bosne i Hercegovine, ali sam video da su se neki pobunuli. I dalje sam uveren da je važno najpre približavanje, a zatim izjednjacavanje troškova i dažbina, mislim da je to dobro, ako uostalom pogledamo šta i kako rade u Evropi - rekao je Vučić na pres konfernciji odgovarajući na pitanja novinara.

To bi, kako je primetio, pokazalo novu snagu "balkanske šestorke", snage koja, uveren je, može da donese značajan rast i da bude partner Uniji, možda i značajniji nego što su to neke zemlje članice.

- Spremni smo da o tom pitanju razgovaramo, da formiramo delegaciju za uklanjanje barijera, svih procesnih problema koji stoje, jer samo na hrani bismo, s manje čekanja, na granicama, recimo, uštedeli između sedam i deset odsto - naveo je Vučić.

Dodao je da se danas o toj temi iskreno razgovaralo, te ponovio da bi rešenje bilo u interesu i jedne i druge zemlje, a da je lično uveren da milijardu i po evra, koiliki je trenutni trgovinski promet BiH i Srbije, vrlo brzo možemo da dovedemo do dve milijarde.

- A onda više neće biti važno ko koga voli, to postaje svejedno, posle toga samo zavisimo jedni od drugih i naš boji život će zavisiti od toga - poručio je srpski predsednik.

Nema više političkih igara, ostaje kao naš zajednički cilj da čuvamo stabilnost i mir, a to je, uveren sam, opredeljenje svih danas, zaključio je.

Ova milijarda i po danas, a sutra dve, nadovezao se Čović, primarni je inetres BiH, a se samo jedne strane.

- Treba olakšati svim biznismenima, da nemaju više zapreka. Verujem da je to krajnji i isključivi pokazatelj koliko smo spremni na promene u budućnosti - rekao je Čović, te dodao da će se sutra sve to videti i prilikom razgovora o konkretnim stvarima, izrazivši očekivanje da problem može biti sasvim rešen do kraja godine.

VUČIĆU PRIREĐEN SVEČANI DOČEK

Vučiću je na aerodromu priređen svečani doček, kao i ceremonija dočeka, uz vojne počasti ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu. Vučića, koji predvodi delegaciju Srbije u zvaničnoj poseti BIH, dočekao je predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović, a svečanoj ceremoniji su prisustvovali i članovi tog tela Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Himne Srbije i BiH čule su se u Sarajevu prvi put posle šest godina, koliko nije bilo sastanaka na predsedničkom nivou, a očekivanja od ove posete, posebno na ekonomskom planu, su značajna, javio je Tanjug.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon svečanog dočeka, uslediće sastanci "tet a tet" sa članovima Predsedništva BiH, a potom i susret zvaničnih delegacija BiH i Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U delegaciji Srbije nalaze se i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joka

    7. septembar 2017 | 21:21

    Treba da saradjujemo i svaka cast na tome.

  • sanja

    7. septembar 2017 | 18:46

    Nekad smo bili jedna drzava,zajedno ziveli i radili,moramo se medjusobno pomagati i graditi dobre odnose.

  • Sima

    7. septembar 2017 | 21:15

    Siguran sam da ce nakon ove posete Vucic cesce ici u BiH. Docekali su ga lepo i koliko vidim razgovori proticu dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA