Nekada pomoćnica šefa NATO, sada predsednica Hrvatske: Šta se krije iz Kolindinog puta u Moskvu

Sve što se tiče buduće posete Kolinde Grabar Kitarović Moskvi treba sagledavati u kontekstu odnosa Rusije i NATO-a, a ne odnosa Rusije i Hrvatske

  • 14

Ne baš sjajne odnose Srbije i Hrvatske ponovo je dodatno opteretila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavom da će predsedniku Rusije Vladimiru Putinu postaviti pitanje o - rusko-srpskoj vojnoj saradnji. Na njenu izjavu oštro je reagovao srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin. Sa druge strane, analitičari smatraju da posetu šefice hrvatske države Kremlju treba posmatrati iz šireg ugla.

Amerikancima smeta bliskost Beograda i Pekinga: Alarm zbog posete ŠEFA KINESKIH OBAVEŠTAJACA

ŠTA NAM SPREMAJU: Čelnici NATO vojski u Tirani raspravljaju o Balkanu i donose odluku o Kosovu

Od najave da će Srbija kupiti od Rusije vojne avione u Hrvatskoj gori alarm. Zvanični Zagreb zabrinut je zbog činjenice da ćemo dobiti migove-29, dok hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima samo migove-21, koji su više na remontu, nego u vazduhu.

Iako su najviši srpski zvaničnici, u prvom redu predsednik Aleksandar Vučić, isticali da ti avioni imaju pre svega defanzivnu ulogu i da služe za odvraćanje drugih vojnih sila, strah kod komšija je prisutan.

Međutim, i pored te bojazni izjava hrvatske predsednice ne ide u korist dobrosusedskih odnosa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kolinda Grabar Kitarović je, u intervjuu za zagrebački N1, najavila da će to pitanje, kojim zadire u pravo Srbije da vodi sopstvenu spoljnu politiku, kao i u međusobne odnose Srbije i Rusije, pokrenuti prilikom predstojećeg susreta sa Putinom u Moskvi.

Na tu njenu izjavu reagovao je za "Novosti" ministar odbrane Aleksandar Vulin:

- Hrvatska politika ne može da prevaziđe svoje duboke komplekse kada je Srbija u pitanju. Gospođa Grabar Kitarović može sa predsednikom Putinom da razgovara o čemu god da joj se dozvoli, ali o odnosima Srbije i Rusije ne može.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, DARIMIR BANDA

Ovo nije prvi put da se Grabar Kitarović komentariše odnose Beograda i Moskve. Između ostalog je govorila da bi Srbija trebalo da poštuje sankcije zapadnih zemalja prema Moskvi uz ocenu da je Kremlj to zaslužio zbog kršenja međunarodnog pravnog poretka. Takođe, hrvatska predsednica je govorila i o tome da Rusija nelegitimno sputava integracije zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO.

Upravo u ovom drugom, analitičari vide i cilj njene posete Moskvi.

Pošto na drugačiji način NATO nije mogao da dođe do informacija kakva je dugoročna strategija Rusije na Balkanu, prema mišljenju Dušana Prorokovića iz Centra za strateške alternative, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović stavljena je u poziciju opipavanja pulsa Moskvi i procene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smeru će ići rusko-srpski odnosi.

Foto: Wikipedia/Pavelegorov

- Takođe, sasvim je moguće da Grabar Kitarovićeva bude osoba koja će preneti određenu poruku Putinu. Na primer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će verovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju - rekao je Proroković za Sputnjik.

Printskin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Sve što se tiče buduće posete Kolinde Grabar Kitarović Moskvi treba sagledavati, sugeriše Proroković, u kontekstu odnosa između Rusije i NATO-a, a ne u kontekstu odnosa Rusije i Hrvatske.

- Treba imati u vidu sa koje pozicije je Grabar Kitarovićeva došla na funkciju predsednika Hrvatske. Pre toga je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a. Cela ta priča pokušaja vršenja pritiska na Rusiju ili dolaženja do određenih podataka je u tom kontekstu - podvlači Proroković.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    12. septembar 2017 | 16:31

    Ma dajte molim Vas, Putin ce sve da kaze o planovima Moskve pomenutoj gospodji.

  • Kimi

    12. septembar 2017 | 16:25

    Jednom rečju, sprdačina.

  • Чуки

    12. septembar 2017 | 16:54

    Китаревић ће брже из Русије него у Еусију!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA