Zabranjene posete lekara Ratku Mladiću: Doktori zabrinuti zbog odluke Haškog tribunala

Sekretarijat Haškog tribunala je predložio da se poseta lekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani

  • 55

Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve postete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću.

Hag odbio zahtev Mladića da se odloži izricanja presude

 Predložili su da se posete lekara odlože do posle izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.

U svom dopisu predsedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posete dva lekara iz Srbije, ali da je neposredno pred taj sastanak dobio pismo od medicinskog osoblja pritvorske jedinice kojim se traži da se ne dozvole posete bilo kom pritvoreniku pre izricanja dve preostale presude u Tribunalu (od kojih je jedna Mladiću).

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara pritvorenicima u pritorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

- Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posete lekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, ''mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika'' i ''mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika - naveo je Sekretarijat.

Foto: Tanjug/AP

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo zdravlje proteklih nekoliko godina, procenu razumnosti preporuka lekara iz pritvorske jedinice.

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog ekspreta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procena "da se ne dozvole posete pre izricanja zakazanih presuda".

Sekretarijat je predložio da se poseta lekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani. Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Foto: Profimedia/AFP

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obaveštenje da je glavni lekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posete lekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje. On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala.

Advokati Ratka Mladića prošle nedelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posete srpskih lekara Mladiću u pritvorskoj jedinici, ali je taj zahtev Tribunal odbio.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpeo više moždanih udara, ali da to lekari Tribunala kriju.

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    14. novembar 2017 | 20:26

    Vidi Ratka sto je nasmijan na ovoj slici!!Pa njemu je dobro,ne treba se brinut?!

  • Gavrilo Princip

    14. novembar 2017 | 22:53

    Svi te sada poštujemo rode doveo si mnoge do slobode zajedničke čuvaćemo slike generale Srpske republike

  • MZ

    14. novembar 2017 | 13:42

    Kad vas molim pustite ga na slobodu.Steta takav covek da truhne u zatvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA