Obeleženo 170 godina Galerije Matice Srpske: Svečanu izložbu otvorila Maja Gojković (FOTO)

- Galerija Matice srpske je kao deo Matice srpske doprinela izgradnji grada Novog Sada kakvog ga danas poznajemo - rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević

  • 3

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana Galerije Matice srpske i proslave 170 godina njenog trajanja, u okviru čega je otvorena i izložba Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu.

Novi Sad dobio novi mural, pravo umetničko delo: Anđeo mira očarao francuskog umetnika Žilijena de Kazabjanku (FOTO)

Izložba, koju je svečano otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, rezultat je petogodišnjeg projekta realizovanog u saradnji Galerije Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Galerija Matice srpske je kao deo Matice srpske doprinela izgradnji grada Novog Sada kakvog ga danas poznajemo. Činjenica je da je Novi Sad krenuo u snažan razvoj u duhovnom, privrednom, političkom i kulturološkom pogledu dolaskom te kulturne institucije u grad, kao i osnivanjem Srpskog narodnog pozorišta i dobijanjem epiteta "Srpska Atina".

Foto: Promo

Ne može vas ostaviti ravnodušnim 170 godina trajanja koje su povod za obeležavanje ovog jubileja. Značaj Galerije Matice srpske prevazilazi lokalni okvir i ne može da se svede samo na Grad Novi Sad.

Foto: Promo

Ona ima značaj za ceo srpski narod, ali je svakako novosadska s obzirom na to da joj je sedište veoma dugo u našem gradu, što nas čini neizmerno ponosnim.

Što se tiče laureata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju, ja sam siguran da će sutra na svečanoj sednici Skupštine grada, odbornici jednoglasno usvojiti predlog da ovogodišnju Oktobarsku nagradu dobije i Galerija Matice srpske za 170 godina rada.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Takođe, nadam se da će biti usvojen i predlog da nagradu dobije i list "Dnevnik" kao jedini dnevni list na ćiriličnom pismu u Vojvodini koji traje 75 godina i da ćemo dodeliti Novembarsku povelju "Domu zdravlja Novi Sad", kao i Goranu Bajšanskom koji se istakao humanitarnim radom - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U godini u kojoj obeležava 170 godina trajanja, Galerija Matice srpske je pripremila bogat program kako bi ukazala na kontinuitet ideja i vrednosti postignutih ostvarenja u svom dosadašnjem radu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Obeležavanje jubileja počelo je 1. juna predstavljanjem obnovljene fasade zgrade Galerije, nastavilo se sadržajnom izložbenom i programskom delatnošću kao i svečanošću u Tekelijanumu u Budimpešti, koja je održana 14. oktobra.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    19. oktobar 2017 | 01:19

    nije svako isti niti se po istoci cene ljudi vec po razlucitosti a opstanku u njoj dugovecnom nije dobro sto je srcu milo niti sto se babi snili niti po pravdi nekoj jer da je tako pravd a bi bila istina

  • Nele

    19. oktobar 2017 | 00:00

    od gospe da se zna

  • Rale

    19. oktobar 2017 | 00:54

    Pa, nek se slavi! Ako ima zašta. Možda da je primenuju od Matica u Otplutica, zbog migracija naših...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA