Da li danas postoje zadužbinari?

"Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta: jednom kad ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina", napisao je Ivo Andrić u knjizi "Na Drini ćuprija"

  • 2

Zadužbine su oduvek bile znak razvijenog osećaja pripadnosti pojedinaca svom narodu, ali i visoko razvijene moralne potrebe da se društvu vrati deo bogatstva koje su stekli.

Tradicija zadužbinarstva u Srbiji počela je još u ranom srednjem veku i nije prekidana ni u periodu turske vladavine Srbijom. Obnova i procvat zadužbinarstva u Srbiji obeležili su prvu polovinu 19. veka kada se budi nacionalna svest i počinje borba za oslobađanje od Turaka. Najveći broj zadužbina izgrađen je između 1840. i 1940. godine, a zadužbinari su bili uspešni veletrgovci, industrijalci, ministri, profesori, oficiri, vladike, pa čak i političari. Nekadašnji zadužbinari su dobro znali kolika je važnost obrazovanja. Više o srpskim zadužbinarima tog vremena pročitajte OVDE.

Nažalost, društvene i političke prilike posle Drugog svetskog rata dovele su do velike krize i marginalizacije zadužbinarstva. Zadužbine su smatrane nepodobnim, a velikom broju je onemogućen rad i imovina oduzeta. Uprkos ovako teškim uslovima, neke zadužbine veoma uspešno ostvaruju osnovne ciljeve i misiju zbog kojih su osnovane: Kapetan Mišina, Kolarčeva, Vukova, Andrićeva, Dositejeva, Desankina, Zadužbina Andrejević.

Među današnjim bogatašima, retki su oni kod kojih je ova tema dospela na dnevni red. Na sreću, ima još uspešnih privrednika koji žele da ostave iza sebe neko trajno dobro. Ovde ćemo navesti primer Fondacije Delta Holdinga (osnovane 2007. godine), koja je u Beogradu izgradila, kao prvu zadužbinu, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom "Sunce".

Želja Fondacije je bila da prva zadužbina bude upravo ono što je Gradu i deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima neophodno, a to je mogućnost da roditelji svoju  decu koja nisu samostalna, ostave stru nim ljudima Centra , dok oni obavljaju različite porodične i profesionalne obaveze, ili su na putu ili se odmaraju od svakodnevne brige o detetu. Aktivnosti u okviru ove usluge podrazumevaju produženi boravak dece van kuće u namenski opremljenom prostoru Centra "Sunce".

Foto: Promo/ Delta Holding

Kako su su deca i osobe sa invaliditetom najosetljivije društvene grupe, Fondacija je odlučila da druga zadužbina bude Centar za sport i rehabilitaciju "ISKRA" u Kragujevcu.

Centar je jedinstven u Srbiji i osmišljen je kao mesto za rekreaciju, edukaciju, druženje i sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom, a njeni sadržaji nude kvalitetne usluge na prostoru koji je prilagođen svim oblicima invaliditeta. Osim apartmana, "Iskra" sadrži i teretanu i multifunkcionalnu salu za seminare, edukaciju i druženja. U dvorištu objekta nalazi se atletska staza, teren za trening orjentacije osoba sa oštećenjem vida, teren za boćanje.

Treća zadužbina biće skulptura "Odande Dovde" - umetničko delo na pešačkoj pasareli koja će povezivati Beogradsku tvrđavu sa Donjogradskim bulevarom i Savskim pristaništem. Ova monumentalna sklulptura biće izrađena u aluminijumu i postavljena na kulu sa liftom visine 10m.

Skulptura je delo dvojice izuzetnih umetnika: jednog od najvećih savremenih britanskih vajara Ričarda Dikona, profesora na pariskoj školi "Bozar" i dobitnika Tarnerove nagrade, i našeg vajara i profesora Fakulteta likovnih umetnosti Mrđana Bajića.

Foto: Promo

27.09.2017. započeli su radovi na izgradnji pasarele, a Delta Fondacija će povodom 10 godina rada ovu skulpturu pokloniti gradu Beogradu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA