Sprečen napad islamista na Tajms skver i metro: Spremali novi "11. septembar"

Napad je sprečen prošle godine uz pomoć tajnog agenta FBI koji se pretvarao da je simpatizer Islamske države i komunicirao sa trojicom osumnjičenih, a detalji ovog plana objavljeni su juče

  • 5

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je uz pomoć tajnog agenta FBI osujećen plan napada u ime Islamske države na Njujork, koji je uključivao bombaški napad na Tajms skver i metro, a jedan od trojice uhapšenih akciju je najavljivao kao "novi 11. septembar".

Zašto masakr u Americi nije teroristički napad i koja jedna stvar je zajednička svim masovnim ubicama? (FOTO) (VIDEO)

Bi-Bi-Si navodi da je uhapšen muškarac u SAD i po jedan u Pakistanu i na Filipinima. Njih trojica su koristili aplikacije za slanje poruka kako bi isplanirali napad.

Napad je sprečen prošle godine uz pomoć tajnog agenta FBI koji se pretvarao da je simpatizer Islamske države i komunicirao sa trojicom osumnjičenih, a detalji ovog plana objavljeni su juče, prenosi Fena.

Iz policije su objavili optužbe protiv Abdulrahmana El Banasavija (19), kanadskog državljana privedenog u Njujorku, Tale Haruna (19), američkog državljana koji živi u Pakistanu i Rasela Salika (37) sa Filipina.

Navodi se da je El Banasavi uhapšen u maju 2016. godine, a u oktobru iste godine priznao je krivicu po sedam tačaka optužnice u vezi sa terorizmom i čeka presudu.

Foto: Tanjug/AP/Chao Soi Cheong

Harun je uhapšen u Pakistanu u septembru 2016, dok je Salik uhapšen na Filipinima u aprilu ove godine i obojica će biti isporučena SAD.

- Planirani napadi su uključivali detoniranje bombi na Tajms skveru i u metrou u Njujorku, kao i pucnjave na civile na koncertima - saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde SAD.

Navodi se da su njih trojica planirala izvođenje napada tokom muslimanskog svetog meseca ramazana 2016. godine, inspirisani islamističkim napadima u koncertnoj sali "Bataklan" u Parizu i na metro u Briselu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    7. oktobar 2017 | 17:07

    Laz 100%. Ovo je samo da bi uplasili svoj narod i trazili izgovor da napadnu Iran ili Severnu Koreju, ili pak Qatar, Jemen...

  • Nikola

    7. oktobar 2017 | 18:07

    Ne znaju više ni da lažu valjano.

  • Dr79

    7. oktobar 2017 | 16:13

    У вау!!! Сав сам се најежио. Суза ми кренула.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA