≫ 

NOSAČ AVIONA IZ DOSAD NEVIĐENOG UGLA: Gospodar talasa odavde izgleda kao igračka za decu (FOTO)

"USS Dvajt D. Ajzenhauer" je nosač aviona klase "nimic". Brodovi ove klase su najveći ikada sagrađeni, sa dužinom od 333 metra i nosivošću od preko 100.000 tona. Nosače aviona smo imali prilike da posmatramo iz raznih uglova, ali iz ove verovatno nikad. Prelepo!

  • 8
"USS Dvajt D. Ajzenhauer", nosač aviona klase "nimic", uslikan iz helikoptera novembra 2006. godine u vodama Crvenog mora. Foto: Wikimedia Commons/United States Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Miguel Angel Contreras

Već i ptice na granama znaju da su još od međuratnog perioda najvažniji brodovi svake mornarice nosači aviona, barem one mornarice koja ih ima. Ptice to, razume se, moraju znati jer ptice znaju koliko je važno leteti.

Upravo je zbog te važnosti nosača aviona od tolikog istorijskog značaja činjenica da su sva američka plovila ovog tipa "slučajno" isplovila dan pre japanskog napada na Perl Harbor decembra 1941. godine i tako bila spasena te kasnije upotrebljena na pacifičkom ratištu.

Na slici pred vama upravo je jedan američki nosač aviona, i to klase "nimic" koja je razvijena sedamdesetih godina prošlog veka; sa dužinom od 333 metra i nosivošću od preko 100.000 tona to su najveći ratni brodovi ikada sagrađeni i u upotrebi. Ime je dobila po prvom nosaču ove klase koji je sagrađen — brodu "USS Nimic". On je, sa svoje strane, dobio ime po admiralu Česteru Nimicu, čoveku koji je tokom Drugog svetskog rata komandovao Pacifičkom flotom.

Konkretno, nosač aviona koji imate prilike da posmatrate iz vazduha je brod "USS Dvajt D. Ajzenhauer", drugi po redu sagrađeni nosač u Nimic-klasi. Ime nosi po slavnom američkom generalu i srpskom savezniku Dvajtu Ajzenhaueru, koji je nakon Drugog svetskog rata postao 34. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Brod se prvobitno zvao jednostavno "USS Ajzenhauer", sledeći obrazac "USS Nimica", ali je to kasnije promenjeno.

Fotografija, koja je najblaže rečeno spektakularna, nastala je 3. novembra 2006. godine u vodama Crvenog mora, a njen tvorac je armijski fotograf Migel Angel Kontreras. Slikano je iz helikoptera "SH-60 Sihok", a čovek koji se vidi na slici je marinac Kristofer Kortni.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko

    20. oktobar 2017 | 15:58

    Kako bih voleo da se ovaj divni svet pretvori u živu rokacinu I da se rokamo svi bezveze onako bez razloga jer ionako su ljudi otpad na planeti

  • CG

    20. oktobar 2017 | 23:07

    Nosice taj ribe ako se ne smire.

  • VOTA

    20. oktobar 2017 | 23:51

    Istocni vihor je Kineska raketa ubica brodova.Polece sa teritorije Kine u svemir na visini 65000 metara I ko hoce da je obori mora to da uradi pri poletanju sto je nemoguce.Kasnije na toj visini nedodirljiva kad dodje iznad broda krece sa te visine ni tada nema obaranja nisam siguran da li bi bila jedna dovoljna.ali da nikad vise ne bi zaplovio to je sigurno niti avion sa njega vise poleteo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA