ČUDO OD VOĆA: Pomaže kod raka, leukemije, alergije, dijabetesa, smanjuje kilograme, poboljšava vid...

Kupine su ukusno i hranljivo voće sa nizom hranljivih komponenti. Spada u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa i vitamina

  • 2

Kupina je puzavica iz porodice ruža (Rosaceae) u koju spadaju maline i divlje kupine. Veruje se da ovo voće poboljšava pamćenje, jača kosti, doprinose zdravlju kože, poboljšava vid i može da budu korisno tokom trudnoće zbog visokog sadržaja nutrijenata.

Da li je zaista zdravo? Ovo je NAJVAŽNIJA stvar koju morate da znate ako KUPUJETE smrznuto voće i povrće

Kad čujete šta se krije u smokvama, razmislićete da li ćete ih i dalje jesti

NISU UVEK ZDRAVE: 4 LOŠE stvari koje mogu da vam se dese ako POJEDETE previše trešanja

Vodi poreklo iz Severne Amerike, dok su je drevne kulture smatrale korovom ili divljom biljkom. Raste uz rubove šuma, pored grmlja i puteva. Stabljika joj je bodljikava, koja služi za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cveta od juna do avgusta.

Veoma je korisna za zdravlje jer regulišu probavu, jača imuni sistem, omogućava zdravo funkcionisanje srca, srpečava rak i pomaže kod leukemije. Antioksidansi sprečavaju štetno delovanja slobodnih radikala pa samim tim pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja Alhajmerove bolesti.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kako biste u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se na taj način čuvaju svi hranjivi sastojci. Najbolji učinak na telo ima kad se jede sa borovnicom ili ribizlom.

Antioksidansi takođe imaju antivirusna i antibakterijska svojstva. Ako se jedu redovno, kupine čuvaju od upala disajnih puteva i tromboze. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Pitsburg otkrilo je da kupine prirodno sadrže sastojke koje razaraju molekule leukemije.

Sadrže dijetalna vlakna, koja smanjenju rizika od pojave dijabetesa, stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju telesne težine. Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu, sastojak aspirina, koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protiv upala.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Biljka se takođe koristi protiv vaginalnog sekreta, a poznata je po tome što podstiče iskašljavanje. Čaj od listova kupine propisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u krvi. To svojstvo kupina delomično duguje mogućnosti da stimuliše ispuštanje insulina.

Plodovi kupine bogati su kalijumom, gvožđem i magnezijum, a od njih se pripremaju sok i kupinovo vino, koji se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA