UMETNIČKA DUŠA: Kristijan Golubović otvara izložbu svojih crteža (FOTO) (VIDEO)

"Kristijan Golubović, više od dvadeset godina, u kontinuitetu, radi crteže, akvarele, kolaže, lutke od papira, skulpture od pruća, čačkalica i mermera, gravire na staklu i mozaike u kojima opisuje njegov odnos prema sebi, porodici, prijateljima, ženi, društvu, religiji, pravdi", rekao je Goran Stojčetović, predsednik udruženja "Art Brut Serbia"

  • 9

Kristijan Golubović postao je član udruženja umetnika "Art Brut Serbia" iz Beograda, koje ima za cilj osnivanje PRISON ART scene u Srbiji.

On će uskoro otvoriti uskoro otvoriti izložbu pod nazivom "Vidimo se u crtežu", koja je inspirisana filmom sličnog imena u kome upravo Kristijan govori da preko crtanja, vajanja, beži u "zdrav razum".

Goran Stojčetović, predsednik udruženja "Art Brut Serbia" izjavio je za portal Dnevno.rs da je Golubović izabran da kao umetnik otvori ovaj projekat pošto je upravo on jedan od najreprezentativnijih predstavnika srpske prison art scene.

- Kristijan otvoreno govori o sebi i o onome šta se dešavalo devedesetih, a mogli smo ga čuti i kako priča o svojim crtežima, koje je, uglavnom, radio u zatvorima, u kojima je proveo veći deo svog zivota. Ipak, o njegovom likovnom stvaralaštvu se vrlo malo zna - rekao je Stojčetović i dodao da se Kristijan već godinama bavi umetnošću.

- Kristijan Golubović, više od dvadeset godina, u kontinuitetu, radi crteže, akvarele, kolaže, lutke od papira, skulpture od pruća, čačkalica i mermera, gravire na staklu i mozaike u kojima opisuje njegov odnos prema sebi, porodici, prijateljima, ženi, društvu, religiji, pravdi. Crteži su, pretežno, rađeni markerima na kvalitetnom papiru, brižljivo sortirani po periodima i mestima na kojima su rađeni. Preovladavaju crvena i crna boja, za koju Kristijan smatra da najbolje pokazuju njegov život rastrzan između strasti, krvi i smrti - istakao je predsednik udruženja "Art Brut Serbia"

Inače, Ceo prostor Kristijanovog stana je, po rečima Stojčetovića, ispunjen je brojnim fasciklama i slikarskim mapama u kojima brižno čuva svoje radove.

- Ovo je moj život! – rekao je Kristijan, pokazujući na svoje crteže.

Goran Stojčetović je nastavio je priču o Kristijanovim crtežima i objasnio je po kojim motivima su oni rađeni:

- Crteži su, pretežno, rađeni markerima na kvalitetnom papiru, brižljivo sortirani po periodima i mestima na kojima su rađeni. Preovladavaju crvena i crna boja, za koju Kristijan smatra da najbolje pokazuju njegov život rastrzan između strasti, krvi i smrti. Duboko znakovan, često alegoričan i apstraktan, kroz radove ne pokazuje pokajanje i ne radi na dopadljivosti publici i društvu već se prikazuje kao talentovan čovek koji je takav kakav jeste. Najčešći motivi u njegovim radovima su: ptice, ribe, raspeće Hristovo, ikone, Adam i Eva, slobodne kompozicije, konji, autoportreti, portreti Napoleona, Hitlera, Čarlija Čaplina i Van Goga, brodovi na moru, slavine, satovi, oružje, voće i erotika - rekao je Stojčetović i nastavio:

- Posebno su zanimljivi crteži na kovertama od dobijenih pisama u zatvoru. Često koristi krivolinijske i pravolinijske lenjire pa dobijene linije dorađuje slobodnim potezima stvarajući kontrast i dinamiku u kojoj njegove forme slobodno igraju kroz čvrsto i sterilno polje mehaničkih linija. Crtež najčešće počinje nesvesnim pokretima i žvrljotinama koje tokom rada definiše u likovno-psihološku formu. Sve je podređeno izražajnosti i obojenosti linija. U crtežima gde prikazuje svoje viđenje pravoslavnih ikona izuzima crtanje lica svetaca jer, kako kaže, nije dostojan te lepote i čistote - istakao je predsednik udruženja "Art Brut Serbia" i dodao:

- Odbijanje našeg zahteva za organizovanje izložbe Kristijana Golubovića od nekoliko beogradskih galerija i kulturnih centara, navelo nas je da se obratimo našim prijateljima iz Alternativnog kulturnog centra u Gračanici da nam pruže podršku i omoguće izložbu, i otud, na našu obostranu radost, izložba je u Gračanici, 3.aprila u 20.30 časova - najavljuje Goran Stojčetović.

Galeriju crteža Kristijana Golubovića pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/izvor: dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA