IMPRESIVNO: Evo kako zvuči srpski valcer u krcatom amfiteatru u Berlinu (VIDEO)

Remek delo "Talasi Dunava" rumunskog kompozitora srpskog porekla Jovana Ivanovića izveo je na fenomenalan način sjajni violinista Andre Rieu

  • 8

Koncerti klasične muzike izvode se svakodnevno širom sveta, a mahom su izetno posećeni. Pre nekoliko godina, u ispunjenom amfiteatru "Waldbuhne" u Berlinu, čuveni violinista Andre Rieu odlučio je da izvede i jedan srpsko-rumunski valcer.

U pitanju je klasično delo pod nazivom "Talasi Dunava" kompozitora Jovana Ivanovića (Ion Ivanovici na rumunskom jeziku). Ceo amfiteatar je uživao u izvođenju ovog remek-dela, a Rieu i njegov orkestar dobili su veliki aplauz.

Da podsetimo, Jovan Ivanović je bio rumunski kompozitor srpskog porekla. Rodio se u Temišvaru 1845. godine a od malih nogu se interesovao za muziku. Tokom života bio je vođa vojnog orkestra, a učio je od Emila Lera, koji je bio jedan od najznačajnijih muzičara druge polovine 19. veka. Preminuo je 1902. godine u Bukureštu.

Njegovo najznačajnije muzičko delo bio je valcer "Talasi Dunava", a ova kompozicija izvodi se i dan danas širom sveta. Ivanović je komponovao preko 350 kompozicija, njegovi radovi objavljeni su u 60 zemalja širom planete, a 1889. godine dobio je nagradu za marš u Parizu.

Pogledajte kako je Andre Rieu izveo valcer "Talasi Dunava":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aus

    30. jul 2015 | 04:05

    Andr'e Rieu njegova vijolina na kojoj svira stara je 300 godina kosta €1.5 millions i vijolina ima svoga tjelohranitelja koi se ne odvaja od nje . Strasan vijolinista i spektakularan je svaki njegov performance.

  • Kraljevo

    30. jul 2015 | 22:46

    Obozavam Andrea,narocito kad izvodi valcer cuvenog Anthony Hopkins-a!

  • Oko

    30. jul 2015 | 09:22

    Bravo! Rieu je fenomenalan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA