EVROSONG SKANDAL: Pobednička švedska pesma plagijat?!

Švedska pevačica Loren optužena da je na "Evrosongu" nastupila "iskopiravši" pesmu. "Euforija“ više nego slična numeri "Stole My Heart“, englesko-irske grupe "One Direction“

  • 37

Švedska pevačica Loren optužena je da je na "Evrosongu" nastupila sa plagijat pesmom! Pobednička evrovizijska kompozicija "Euforija", ako je suditi po brojnim komentarima na internet forumima, kopija je numere englesko-irske grupe "One Direction“ -  "Stole My Heart“.

Kada je Željko Joksimović predstavio svoju kompoziciju "Nije ljubav stvar“ u martu ove godine, brojni domaći i strani mediji osuli su drvlje i kamenje na srpskog kantautora, tvrdeći da je pesma plagijat. Ispostavilo se da je Željko na kraju kao "čist" završio kao treći, dok se to ne može reći za švedsku "Euforiju“. Pevačica Loren je takođe početkom godine stekla pravo da predstavlja svoju zemlju na "Evrosongu“, pobedivši na prestižnom „Festivalu melodije“ u Švedskoj.

Posle izbora talentovane pevačice, povele su se brojne diskusije na temu da li je „Euforija“ ipak plagijatska numera. Poistovećivanje je krenulo od Rijaninog hita "We Found Love“, koja u sebi sadrži slične delove sa navedenom numerom. Pobednička kompozicija je takođe upoređena sa čuvenom pesmom Keti Peri "Fireworks“, a isto važi i za "Till The World Ends“ od Britni Spirs.

Internet forumaši takođe smatraju da "Euforija“ ima slične elemente kao hit američke pevačice Pink "Raise Your Glass“ . Isto se slažu i za hit čuvenog di-džej trojca "Swedish House Mafia“ "Save The World Tonight“, koji su Lorenin uzor između ostalog.

Ipak, najviše pažnje izaziva pesma englesko-irskog benda „One Direction“ – „Stole My Heart“, koja ima istu „podlogu“ kao „Euforija“, tvrde forumaši.  Naime, „Stole My Heart“ i „Euforija“ imaju maltene identične bitove, odnosno semplove. Zvanično, englesko-irska numera je objavljena 18. novembra 2011. godine, a švedska 26. februara 2012. godine.

Mnogi ljudi su upravo zbog ovog podatka i sličnosti optužili Šveđanku za plagijat. Naravno, pojavila se druga strana koja brani pobednicu ovogodišnje „Evrovizije“. Lorenini „branioci“ tvrde da je „Euforija“ nastala pre pesme „Stole My Heart“. Naime, oni kažu da su sve kompozicije koje su se predstavile na ovogodišnjem „Festivalu Melodije“ (među kojima je i „Euforija“, prim. aut.), zvanično objavljene 9. novembra 2011. godine, što je devet dana ranije od pojavljivanja albuma „One Direction“( na kojoj je numera „Stole My Heart“,prim.aut.).

S druge strane, ima apsolutno drugačijih mišljenja, a to je da su svi navedeni akteri sporne diskusije plagijatori, i da su „ukrali pesmu od američkog hip-hopera Taja Kruza (Taio Cruz, prim.aut.) pod nazivom „Dynamite“, a reper od Madone.

Da li je pobednička pesma „Euforija“ plagijat ili ne, to će vreme pokazati. Poslušajte, a Vaše mišljenje možete ostaviti u komentarima.

(Telegraf.rs / Foto: Jutjub)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AstroDream

    28. maj 2012 | 20:56

    Sad su se setili da je iskopirana, da nije pobedila niko se ne bi ni setio

  • svasta

    28. maj 2012 | 21:10

    irske grupe? o.o one direction je britanska grupa

  • Unknown

    28. maj 2012 | 20:50

    Njena verzija je bolja,podiže na noge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA