2

Ovogodišnji "Exit" doneo 14 miliona evra domaćoj privredi! (FOTO)

Naredni "Exit" se održava od 6. do 9. jula 2017. a za ulaznice se već prijavilo 20.000 fanova

Exit
Foto: Promo/Exit

Rezultati istraživanja koje je sproveo TIM centar iz Novog Sada, potvrdili su da je ovogodišnje izdanje “Exita” domaćoj privredi donelo 13,94 miliona evra. Ove godine, “Exit” je zabeležio i dva nova rekorda, za najposećenije festivalsko izdanje sa 195.000 posetilaca, te za najposećeniju noć i 55.000 posetilaca u nedelju 10. jula.

Zabeležen je i rast posetilaca izvan Srbije od oko 30 odsto koji su se ove godine u zbiru gotovo izjednačili sa domaćim posetiocima. Među njima su prednjačili gosti iz zemalja Zapadne Evrope koji čine 25,7 odsto od ukupnog broja posetilaca, gde su tradicionalno najbrojniji bili posetioci iz Velike Britanije (4,6 odsto) i Holandije (4,3 odsto), a zanimljivo je da su ih ove godine gotovo dostigli posetioci iz Nemačke (4,2 odsto), ali i Austrije (3,5 odsto), Belgije (2,4 odsto) i Švajcarske (1,8 odsto), dok se u ostalih 5 odsto nalaze Francuzi, Španci, Italijani i drugi.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Tradicionalno visok broj posetilaca došao je iz zemalja nekadašnje Jugoslavije sa 20,5 odsto, a veliki porast beleže zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope sa 13,5 odsto, gde prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska, ali i zemlje poput Rusije, Ukrajine, Poljske, Češke i Slovačke. Sa drugih kontinenata stiže 4,3 odsto posetilaca, a prednjače SAD (1,1 odsto) i Australija (0,9 odsto), dok su u ostalih 2,3 odsto zabeleženi i gosti iz Brazila, Kube, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.114 posetilaca, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Istraživanje je pokazalo da gosti iz Zapadne Evrope u proseku u Srbiji potroše 721 evra, a slede ih gosti izvan Evrope sa 645 evra. Prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 198 evra, među kojima posetioci iz Novog Sada imaju očekivano najniže troškove od 79 evra u koje je uračunata i kupljena ulaznica, lokalni prevoz, hrana i piće. Istraživanje zaključuje da prosečan posetilac “Exit” festivala u Srbiji potroši 468 evra.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Prosečna starost publike “Exita” je 25,6 godina, dok visokoobrazovani i studenti čine 81 odsto posetilaca. Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji “Exit” bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (85,2 odsto), a festivalsku “premijeru” imalo je čak 67,2 odsto novih posetilaca iz Zapadne Evrope. Ukupno, među posetiocima koji dolaze izvan Srbije, svaki drugi posetilac se ove godine vratio ponovo na festival, pre svega zahvaljujući gostima iz regiona koji na EXIT redovno dolaze već godinama unazad.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Skoro godinu dana pre narednog “Exita”, koji će se održati od 6. do 9. jula 2017. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, za ulaznice se prijavilo čak 20.000 posetilaca iz više od 60 zemalja sveta! Registracija je završena i ovih 20.000 fanova imaće prvi priliku da nabave neke od veoma ograničenog broja najpovoljnijih ulaznica. Nakon ovogodišnjeg, najposećenijeg izdanja u 16 godina postojanja, “Exit” 2017. slaviće 50 godina od čuvenog “Leta ljubavi” (Summer of Love) iz 1967. kada je nastao revolucionarni hipi pokret koji je zauvek promenio svet. Znak mira, šarena odeća i cveće u kosi prve su asocijacije na “leto ljubavi” i pokret u čije najveće tekovine se ubrajaju borba za mir, slobodu govora, ljudska prava, odnosno društvenu, rasnu i polnu ravopravnost.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Exit, Novi Sad
Popularni komentari
  • P
    Petar

    Sta se hvalite prihodom kad nam omladina ne valja, tako to vi kazete.

  • k
    kiza

    A da li je i zarada dilera uračunata?

foto dana

video dana