≫ 

INTERVJU, EMIR KUSTURICA: Pravim pauzu u pravljenju filmova na srpskom, u toj trci nemam šta da tražim (VIDEO) (FOTO)

Više nego prijatan Emir Kusturica otvoreno je govorio za Telegraf o trenutno najaktuelnijim temama koje se tiču njega, njegove karijere i stvaralaštva

  • 27

Deseti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" zatvara se večeras, a svi koji za vreme njegovog trajanja nisu posetili čuveni Mećavnik ne znaju koliko mnogo su propustili.

Moniku Beluči vodio na roštilj, Džoniju Depu umalo našao ženu u Valjevu! Kusturičin pilot ispričao najbolje anegdote sa Mećavnika! (VIDEO)

Pored svih ljubaznih i pristojnih ljudi koji su našu ekipu dočekali u Drvengradu, najljubazniji bio je domaćin, Emir Kusturica.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Čuveni filmski režiser, scenarista, producent, kompozitor i glumac razgovarao je sa našom ekipom. U iskrenom intervjuu Emir je istakao koliko je ponosan na uspeh "Kustendorfa", okrio je da otvara školu glume i režije, i objasnio zbog čega pravi pauzu u pravljenju filmova na srpskom jeziku.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ono što je za ovaj festival karakteristično jeste što otkriva gde se i zrno talenta javlja i gde ono počinje da pulsira.Sve što se u ovom festivalu odvija je protiv onoga što film odvaja od kulturnog dobra. Film je postao tržišna vrednost, odnosno proizvod, u najvećem broju filmova, a ovde se zapravo radi na tome da njegov kvalitet i njegova vrednost bude, u najboljem smislu te reči, zapravo, vrednovana kao umetnost. Mislim da i drugi festivali koji se bave filmom, zavisno od broja dobrih filmova, i od autora koji mogu da prenesu neko znanje ili impresiju o filmu koja može da bude ključna za razvoj nekog mladog čoveka - istakao je Kusturica.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako kaže, ponosan je na to što su od 200 filmova koliko su imali u početku, danas stigli do više od 500 filmova koji se prijavljuju za "Kustendorf":

PRVE SUZE U JAVNOSTI: Nikad emotivnija Sloboda Mićalović! (FOTO)

- Festival u nedođiji, festival na mestu gde je od nedođije napravljena jedna destinacija gde je zvuk perfektan, a slika još bolja. Gde se mladi ljudi, a i stariji ljudi, potpuno je svejedno, skupljaju na jednom mestu i gde zapravo neprestano cirkulišu oko tih filmova. Kao medo oko kruške... Ovi filmovi ovde su centrirani kao glavni magnetni sistem oko kojeg se vrti sve. Moram da kažem da su svi studentski filmovi savršeni, i da, što je i uobičajeno, svi filmovi koji dolaze imaju šta da pokažu studentima i da je posebno važno što su se upoznali sa onim što je autorska tendencija. Šta je problem u vremenu u kojem živimo... Sve se radi, od paradajza do filmova, na masu. Što se više proizvede veća je konkurencija, a onda, nažalost, veći broj filmova i otpadne.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na Mećavniku je prikazano Kusturičino ostvarenje "Na mlečnom putu" u kojem neke scene prilično podsećaju na one koje smo mogli da vidimo u "Domu za vešanje". Na naše knstatovanje kako se dešava ponavljanje, Kusta u svom stilu kaže:

REDITELJ SCENARISTI: Kusturica nagradio Gordana Mihića za sve buduće filmove

- Ja pravim isti film, od prvog filma. Taj film je zanimljiv po tome što je on slikan iz više od tri ugla, što je za mene gotovo nezamislivo bilo ranije. Od ugla medveda, do zmije; od ugla iz kojeg zmija vidi život do mlade, dve unesrećene žene - jedne zbog protere, druge zbog svoje ludosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

S obzirom na to da odiše pozitivnom energijom i da izgleda i ponaša se kao neko ko se baš dobro oseća u svojoj koži, Kustu smo pitali da li postoji nešto što i njega remeti i uznemirava.

NAZDRAVILI NA MEĆAVNIKU: Kustina žena popila rakiju s ministrom kulture (FOTO)

- Mene uznemiravaju uglavnom lažne vesti. Ja sam letos imao u Veneciji dva neprijatna iskustva koja su se nastavila i ove godine, na ovom festivalu. Dakle, gde god se dešava nešto što generišem ja nađe se neko u Srbiji ko preko svojih veza pravi ta uznemirenja koja su, recimo, ovog tipa. U Veneciji, pre nego što sam došao na festival, dva dana pre početka bio je lažni intervju sa mnom kojeg je napravio isti čovek i ista redakcija koja je na dan premijere mog filma objavila intervju sa Žerardom Depardjeom koga sam ja čuo posle mesec dana i koji mi je rekao da on ništa takvo nije mogao da kaže, te stvari koje su gadne za njega samoga a kamoli za mene. Da sam ja lažni Srbin, da nisam popularan... (smeh) Sve ono što nema veze sa istinom, ali se plasira, kao i u politici, u momentu kada može da ošteti čoveka. Tako je bilo i ovde - objasnio je Emir.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Upravo zbog svega što je rekao u prethodnom odgovoru, Kusturica je najavio i, uslovno rečeno, povlačenje:

ONA JE NOVA ZONE: Evo šta je Brankica Sebastijanović rekla o poređenju s Katarinom Radivojević i snimanju ljubavnih scena (VIDEO)

- Ja imam jedan plan koji neću otkriti nikome, a po kom ću jedno vreme da budem odsutan kako bih ispunio sve te želje i sve te ludačke ideje da neko ko stvara sve ovo što ja radim, da ne bude među nama. Tako da, ja i neću biti među nama, ali ću raditi sve što radim sada i sve će biti urađeno kao što je bilo i pre.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako smo uspeli da saznamo, Kusturica razmišlja i o pravljenju serije.

Kusta prekinuo Slobodin emotivni intervju i pokazao koliki je CAR! (VIDEO)

- Ima dosta toga da se priča i dosta toga ja razmišljam. Postoji mogućnost koja mi je jako privlačna, da u Kini napravim film. Uglavnom, ovo će biti jedna pauza u pravljenju filmova na srpskom jeziku zato što, jednostavno, ja u toj trci nemam šta da tražim, a napravio sam dovoljan broj filmova. Priča o seriji bi mogla da bude kada bi postojala institucija koja se bavi time  - istakao je.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ono što je velika novost u Kusturičinom životu, a što će obradovati mnoge, jeste i to da Kusta otvara školu glume i režije.

- Škola počinje da radi ove godine u septembru. Prvi prijemni će biti u aprilu, a drugi u junu i to će zapravo biti još jedan ukras Andrićgrada kao jedne, rekao bih, kulturne utvrde koja je nastala u potrebi da se zaštiti evropska kultura i da se doda još jedan element koji će biti deo živosti tog projekta - potvrdio je za Telegraf.

LUDA ŽURKA NA MEĆAVNIKU: Ovako se zabavljaju gosti na Kustendorfu (FOTO) (VIDEO)

Kompletan intervju možete pogledati u videu ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragisa

    19. januar 2017 | 16:26

    Ma covek je vrh...Mi ne volimo sebe i smeta na uspeh drugog...Jos jedna Srpska glupost u nizu...Nastavi care,Bog nek te cuva...

  • Posiden

    19. januar 2017 | 17:01

    On smatra da je jedini režiser u Srbiji.

  • Imenjak

    19. januar 2017 | 16:35

    Pa mora pauza jer nemoze vise da nadje inspiraciju dosad nas je predstavljao kao Rome sada ce valjda kao zombije ili kanibale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA