ON VEĆ PET GODINA ĆUTI... Pevačica progovorila o unuku Luki (7) koji ima autizam

- Prve dve godine govorio je one prve reči koje dete izgovara: mama, tata, baba... Sad više ne govori - ispričala je Maja

  • 20

Pevačica Maja Odžaklijevska javno je progovorila o teškim porodičnim trenucima kroz koje prolazi zbog bolesti svog unuka Luke koji ima svega sedam godina.

Naime, sin Majine ćerke oboleo je od autizma, a Maja je skupila hrabrosti da o tome otvoreno priča pred kamerama, apelujući i na ostale roditelje da o takvim stvarima ne ćute, već da se bore za svoju decu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Luka je prekjuče napunio sedam godina, autističan je, još ne govori i ja sam mu se potpuno posvetila. Ne kažem da sam zanemarila sebe, ali ja nisam u prvom planu u ovakvoj situaciji. Prva tri meseca bilo je teško. Odvojivši se od roditelja on je to manifestovao samopovređivanjem. To je vrlo tipično za autističnu decu. Kako je shvatao da sam ja neko ko njega bezuslovno voli tako je i on postao pamuk sa mnom i prema meni - ispričala je Maja.

Pevačica je posavetovala roditelje da ne ćute o bolesti, a smatra da je uzrok ovom poremećaju MMR vakcina:

- Savetujem roditeljima da budu otvoreni i da javno govore o autizmu svoje dece jer će tako steći uslove da dobiju pomoć. Mi smo tako našli bioenergitičara, kvantnu medicinu. Mnogo toga što Luki zaista pomaže i evidentnan je njegov napredak. Ne treba kriti nečiji autizam, to nije mentalna bolest. Šta više, mislim da je stečen i da je za to kriva MMR vakcina, ali ne bih sada o tome jer posle te vakcine su krenule prve manifestacije autizma. To je bilo kada je imao dve godine. Zatvaranje, asocijalnost, bežanje ispod stola. Jednostavno, izolacija. Ovakve reakcije krenule su mesec dana nakon što je primio vakcinu. Ja sam prva to primetila, ne moja ćerka, jer sam već dvoje dece odgajila, imam više iskustva. Prosto, nije imao fokus na mene, a imao ga je sa šest meseci. Nije imao nikakav fokus, nikakvu interakciju. Možete da vičete pored njega, on je u svom svetu i, onako, tužan. To je veoma bolno za roditelje.

Printskrin: Youtube/KO VAM DADE TERMIN Printskrin: Youtube/KO VAM DADE TERMIN

Maja se sa teškom situacijom za sada dobro nosi.

- Prve dve godine govorio je one prve reči koje dete izgovara: mama, tata, baba.., a sad više ne govori. On već pet godina ćuti. Doduše, peva i izgovara neke slogove, ali to je sve. Mislim da je došao period da se njemu, uz pomoć svih ovih ljudi kojima smo se obratili, pomogne na adekvatan način i da dete progovori. Inače, sve razume. Nisam ja ni na šta morala da se navikavam. Ja sam samo pružila svoje srce. On je bio taj koji je morao da se navikne da više nije u okruženju sa mamom i tatom, nego sa bakom - objasnila je pevačica u emisiji "150 minuta".

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маra

    30. januar 2017 | 18:58

    Ja sam roditelj desetogodisnjeg autisticnog decaka, i nikada, i ni pod kojim okolnostima se ne bih udaljila od svog deteta. Ne razumem roditelje koji su mogli da se odreknu svog andjela, samo zato sto je bilo lakse prepustiti baki da se kida i jede, svaki put kada dete dobije izliv besa. Ja vrlo dobro znam da je zivot sa detetom sa posebnim potrebama izuzetno tezak i kosta puno i novca i zivaca, ali verujte mi, nema tog osecaja koji bi mogao da zameni osecaj kada vam autisticno dete doleti u zagrljaj, rasirenih ruku, sa osmehom i kada vam kaze volim te najvise na svetu!

  • Margit

    30. januar 2017 | 18:35

    Draga Majo znam da je teško boriti se sa tim, ali uz pomoć stručnjaka i vašim strpljenjem daće bog da bude uredu, Ja sam lično davala vakcine ali Torlakove i tada je bilo sve uredu sa decom šta je sada stvarno neznam.

  • mileva

    30. januar 2017 | 18:43

    Detetu trebaju roditelji, ne baka koja ga neizmerno voli, nije vakcina jedini izvor bolesti sta je sa genetikom??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA