PANIKA NA ESTRADI: Država kreće u poreski obračun sa pevačima!

Nakon što je Dinkić najavio unakrsno ispitivanje prihoda i imovine, zavladala je panika među estradnim zvezdama koje poseduju milionsku imovinu, a prijavljene prihode od nekoliko stotina evra mesečno

  • 4

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će početkom sledeće godine početi unakrsno ispitivanje prihoda i imovine građana Srbije.  Kako saznaje Telegraf, na udaru će se prvo naći naše estradne zvezde, čija je vrednost imovine u ogromnoj nesrazmeri sa prijavljenim prihodima na koje plaćaju porez.

 

- Na estradi već vlada panika i mnogi su u strahu da će im država oduzimati imovinu i naplaćivati ogroman porez ukoliko ne uspeju da dokažu kako su od mesečnih prihoda, prijavljenih na nekoliko stotina evra uspeli da sagrade milionske vile i voze najluksuznije automobile i jahte, kaže izvor Telegrafa, i dodaje:

 

- Nedavno je na jednom suđenju Danijela Vranić prijavila da mesečno zarađuje 20.000 dinara, a slično je i sa drugima koji se po tabloidima hvale da zarađuju nenormalno, a zvanično prijavljuju siću i na taj način varaju državu. Ana Nikolić pohvalila se nedavno medijima da "nikada nije više radila i bolje zarađivala", kao i da joj "ne treba tajkun, jer ona više zarađuje od njih". Neke pevačice čak razmišljaju da prodaju svoju imovinu i da se presele u inostranstvo, jer ako se Dinkić bude strogo držao slova zakona mnogi od estradnih velikana moraće da robijaju, zaključuje naš sagovornik.

 

 

U izjavi za "Novosti" Mlađan Dinkić potvrdio je da kreće u "lov na veštice":

 

- Što se tiče bogatijih, najkasnije početkom sledeće godine, kada uspostavimo kompletnu strukturu Poreske uprave, počinje primena onoga što nikada nije zaživelo u Srbiji, a to je unakrsno ispitivanje prihoda i imovine.

 

Prema važećem zakonu, svako ko ne podnese poresku prijavu ili je ne podnese u roku, rizikuje da poreznici protiv njega podnesu prekršajnu prijavu, za koju je zaprećena kazna od 5.000 do 50.000 dinara. Kazne za one koji izbegnu da plate porez zavisiće od visine utajenog poreza (od dvostrukog do desetostrukog iznosa poreskog duga). Plus, biće podneta krivična prijava uz zaprećenu kaznu zatvora od jedne do tri godine.

 

 

Poznati kompozitor Milutin Popović Zahar rekao je za "Press" da svi znaju ko su ljudi sa srpske estrade koji najviše zarađuju, i ističe da je među njima desetak pevača i kantautora, nekoliko tekstopisaca i jedan kompozitor.

 

- Dvadesetak pevača, tekstopisaca i kompozitora zarađuju milione, dok ostali rade za bakšiš. Javna je tajna da naši poznati tekstopisci uzimaju 6.000 - 7.000 evra za jednu pesmu. Zamislite onda kolika je njihova zarada na godišnjem nivou. E sada, da li plaćaju porez, to je pitanje za njih. Nekolicina pevača takođe zarađuje ogromne cifre, a kolike su one zaista, neka utvrde nadležni - kaže Zahar.

 

Pevačica Goca Božinovska potvrdila je da mnoge njene kolege ne plaćaju porez.

 

- Član sam udruženja u Srbiji i Austriji. Svaki nastup prijavim i plaćam porez. Ima, međutim, mojih kolega koji se toga ne pridržavaju, pa posle imaju problema. To sebi nikada ne bih dozvolila, znam da na divlje ne mogu da radim - rekla je Božinovska.

 

Sa Božinovskom se slaže i Miroslav Ilić:

 

- Za svaki nastup van Srbije potrebna mi je radna dozvola, a svaki put potpisujem i legalan ugovor sa poslodavcem, na osnovu kojeg kasnije plaćam porez.

 

Aca Lukas pozdravlja najavu države da uvede red i razbije estradnu poresku anarhiju:

 

- Bilo je i vreme da se vidi kako su u ovoj državi mnogi, koji u tabloidima zarađuju milione, a u stvarnostima prijavljuju bedne prihode, stekli milijarde. Plašim se da mnogi od njih ovaj problem neće moći da reše u tabloidima i u fotošopu. Samo, treba ribu očistiti od glave i niko ne sme da bude izuzet - ni pevači, ali ni političari. Što se mene tiče, miran sam, a jedino mi je problem to što mi je imovina uknjižena u nekoliko najvećih srpskih kockarnica, pa će njih morati da proveravaju umesto mene - zaključuje Lukas u svom stilu!

 

 

Paniku oko poreskih mera ranije su osetili i hrvatski muzičari, koji su se našli na udaru tamošnjih vlasti. Marko Perković Tompson, Neno Belan, Zlatan Stipišić Džiboni, Jelena Rozga su samo neke od poznatih ličnosti koje su pozvane u Poresku upravu kako bi objasnili poreklo svoje imovine koja je nesrazmerno veća od prijavljenih prihoda.

 

(Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjan

    15. septembar 2012 | 11:55

    Koga bre Mladjo vise zajebavas i kome bacas prasinu u oci,videcu vas kada jednog dana ustane kuka i motika,a taj dan je sve blizi,necete dobro proci zato sto zezate ovu jadnu sirotinju dobicete svoj deo isto kao Sloba!!!

  • ESTRADA

    15. septembar 2012 | 21:10

    Ne verujem pevacima i pricama,kako toboze placaju porez u inostrastvu,neka pokazu iz poreske uprave tih zemalja gde placaju porez.Njihov honorar je uglavnom ne prijavljen i dobijaju koverat sa kesom koji nikom ne prijavljuju.

  • Zvezda Granda

    16. septembar 2012 | 08:29

    Ajmo sad miševi, papire na sunce, da vam Mladja uzme meru ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA