JUBILEJ: Pčelica Maja slavi 100. rođendan (VIDEO)

Lik vesele pčelice pojavio se prvi put u knjizi "Avanture Pčelice Maje" koju je 1912. objavio nemački pisac Valdemar Bonsels

  • 0

Nekada davno, jedan od najomiljenijih crtanih junaka dece bila je Pčelica Maja čije su se avanture sa nerazdvojnim drugarom Pavom nestrpljivo isčekivale svake nedelje. Iako je u to teško poverovati, Pčelica Maja ove godine slavi 100. rođendan, a njen lik se prvi put pojavio u knjizi "Avanture Pčelice Maje" koju je 1912. objavio nemački pisac Valdemar Bonsels.

Priča o pčelici koja uz pomoć drugih insekata istražuje svet oko sebe, tokom godina je dostigla kultni status, a širom sveta je postala veoma popularna kada se 1975. pojavio serijal crtanih filmova koji su originalno urađeni za japansku televiziju, da bi zatim u lokalizovanim verzijama bili prikazani u više od 40 zemalja.

Pogledajte čuvenu uvodnu špicu za "Pčelicu Maju":

Tokom prvih sto godina, lik Pčelice Maje se našao u stripovima, bojankama za decu, video-igrama, pa čak i na slatkišima, a 1963. hrvatski kompozitor Bruno Bjelinski je komponovao operu "Pčelica Maja" , koja je nedavno ponovo postavljena u Austriji.

Nemački fotograf Volfram Junghans je 1924. snimio dugometražni film o Pčelici Maji, i to je prvi film u istoriji u kojem se se pojavili pravi, živi insekti.

Insert iz Junghansovog filma iz 1924:

(A. N.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA