≫ 

Sedam godina od smrti genijalne Ejmi Vajnhaus (VIDEO)

Ejmi Vajnhaus (1983-2011) svoj poslednji veliki koncert održala je u Beogradu samo mesec dana pre smrti

  • 9
Ejmi Vajnhaus (1983-2011) Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Britanska pevačica Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) prerano se upisala u legendu, na današnji dan, pre sedam godina. Imala je samo 27 kada je napustila ovaj svet, i tako se pridužila čuvenom "Klubu 27" - muzičkim legendama koje su preminule u 27. godini, na vrhuncu popularnosti.

Ejmi je samo mesec dana pre smrti održala veliki koncert u Beogradu, čime je i počelo njeno javno posrnuće. Njen koncert dospeo je u sve svetske medije, ali, na žalost, ne zbog spektakla, već - debakla. Pokušavala je da bude ona stara Ejmi, sa istom onom energijom i vokalom koji ruši sve pred sobom, ali...nije uspela.

Fanove u Beogradu je ostavila razočarane, a posle toga bila je otkazana njena velika evropska turneja. Poslednja.

Ejmi Vajnhaus na poslednjem koncertu, u Beogradu 18. juna 2011. godine/ Foto: Milena Đorđević

Na Kalemegdanu je pevala 18. juna te čuvene 2011. godine, a pronađena je mrtva u noći između 22. i 23. jula u Londonu. Ustanovljeno je da se ugušila zbog prevelike količine alkohola usled čega je došlo do trovanja organizma, zbog čega je njeno telo jednostavno otkazalo.

Bio je to šok za ceo svet.

Telohranitelj Endru Moris našao ju je tek posle nekoliko sati, kada je shvatio da Ejmi ustvari ne spava, već je - mrtva. Na svom krevetu. Izdahnula je dok je gledala snimke svojih nastupa, verovatno i tog čuvenog (poslednjeg) koji je imala u Beogradu, a koji se više nikada neće ponoviti. Ni u Beogradu ni u nekom drugom gradu.

Član obezbeđenja pronašao je njeno beživotno telo u krevetu/ Foto: Guliver/Carlos Alvarez/Getty Images

Njen jedinstven, beskrajno moćan vokal, tekstovi pesama, energija koju je imala i kojom je zračila na svakom nastupu, godinama će se još pamtiti. Decenijama.

Mnogi su lečili slomljeno srce uz Ejmine pesme "Love Is a Losing Game", "Will You Still Love Me Tomorrow", "Tears Dry on Their Own", "Back to Black", "You Know I'm No Good" i druge. Njena patnja videla se iz svakog njenog pogleda. Odisala je tugom i bolom, pa su se mnogi baš zbog toga pronalazili u legendarnoj Ejmi.

Koncert u Beogradu:

Vodila je razuzdan život, nije se otrgla narkoticima i alkoholu, što ju je na kraju koštalo života. Posljednji javni nastup Ejmi je održala u Londonu 20. jula 2011, a nastupila je kao gost iznenađenja na bini, kako bi podržala koleginicu i kumu Dion Bromfild.

Imala je samo 27 godina kada je umrla i tako se pridružila čuvenom Klubu 27/ Foto: Tanjug/AP

Ejmi Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. godine. O njenom burnom životu snimljen je dokumentarac "Amy" (2015), koji je osvojio dve nagrade za najbolji dokumetarni film godine. Iako nije umela da se nosi sa slavom i bila je autodestruktivna, za sobom je ostavila veliki broj hitova koji će se pamtiti još dugo, dugo.

Za kraj, jedna od njenih najlepših pesama.

VIDEO Sunovrat holivudskog lepotana: Šta se desilo Džoniju Depu?

(B. Bajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA