≫ 

Tina Tarner otvorila dušu: Nisam se plašila smrti. Htela sam da odustanem od života, a onda mi je suprug dao svoj bubreg (FOTO)

- Rekao mi je da ne želi drugu ženu ili drugi život. Bili smo srećni i učinio bi sve da budemo zajedno. Onda me je šokirao. Rekao je želi da mi da svoj bubreg - odlomak je iz autobiografske knjige Tine Tarner u kojoj je pevačica govorila o ljubavi, bolesti i borbi za život

  • 1

Tina Tarner sa mužem Ervinom/ Foto: Profimedia

Čuvena pop zvezda Tina Tarner (78) u svojoj knjizi "Tina Tarner: Moja ljubavna priča" otkrila je da joj je izvršena transplantacija bubrega, koji joj je donirao suprug Ervin Bah.

Knjiga će biti objavljena za desetak dana, a u njoj je legendarna muzičarka progovorila o životu, ljubavi, ali i borbi za opstanak.

- Nisam tražila muža. Samo sam želela da budem voljena. U detinjstvu nikada nisam bila voljena, ni u prošlim ljubavnim vezama. Niko me nikada nije iskreno voleo. Više od svega, morala sam da osetim da me je Ervin voleo. I voleo me. Stvarno me voleo. Zaprosio me 1989. kada je trebalo da napunim 50 godina. Ja nisam bila sigurna kako sam se osećala u vezi sa brakom. Brak može da promeni stvari i, po mom iskustvu, ne uvek na bolje - jedan je deo Tinine knjige u kojoj govori o svom suprugu.

- Svet može da vidi Ervina kao Tininog "mlađeg muškarca", ali istina je da je, u duši i srcu,ustvari on imao 60 godina, a ja 16. On je uvek bio star u duši. U svakom slučaju, u 46. godini nisam izgledala starije od Ervina, koji je imao 30 godina. A ni danas ne izgledam starije od njega.

Tina Tarner se oprostila od sina nakon njegove tragične smrti i oglasila se pretužnom porukom

Foto: Profimedia

- Jednog oktobarskog jutra 2013. godine, samo tri meseca nakon našeg slavnog venčanja, probudila sam se i osetila kao da mi munja udara u glavu i desnu nogu. Pokušala sam da govorim, ali nisam mogla da izustim niti jednu reč. Imala sam moždani udar. Moždani udar je snažno pogodio moje telo; kompletna desna strana bila mi je paralizovana.

- Morala sam da vežbam s fizioterapeutom kako bih naučila ponovo da hodam, ali lekar mi je rekao da ću imati problema s desnom rukom. Psihološke posledice bile su još dublje. Bila sam bedna. Bitka za oporavak ostavila me bez snage ili vitalnosti. I nisam se samo brinula o posledicama moždanog udara. Moj lekar bio je zabrinut da bi moj visoki krvni pritisak mogao uticati na bubrege pa me uputio ka specijalisti.

Tini su tada radili bubrezi sa samo 35 odsto normalne funkcije. Shvatila je da joj velike bitke tek predstoje.

Foto: Tanjug/AP

- Bitke koje su me naterale da se zapitam: "Kako sam od osobe koja je bila oličenje zdravlja, lice s naslovnice i mlada pred matičarem, došla do ovoga?" - zapitala se Tina, koja je potom na svoju ruku prestala da pije lekove u nadi da će joj homeopatsko lečenje više pomoći. To je bila njena velika greška, kako navodi u knjizi.

- Dozvolite mi da budem jasna: Ne osuđujem homeopatiju. Zapravo, uspešno sam homeopatski lečena nakon što mi je 1969. godine dijagnostikovana tuberkuloza. Ali sada sam starija, s ozbiljnom dugotrajnom bolešću koja je tražila konvencionalnije lečenje. Da barem nisam prekinula s konvencionalnim lečenjem. Moja glupa odluka me je proganjala, ali Ervin mi to nikada nije zamerao.

- Nedugo nakon ovog udarca, moje zdravlje ponovno je počelo da propada. Postala sam toliko slaba da nisam mogla da izađem iz kuće. Dijagnostikovan mi je rani stadijum karcinoma creva i nekoliko malignih polipa. Čekajući operaciju, plakala sam Ervinu: "Zar ne žališ što si oženio staru ženu?'' Srećom za mene, uvek je zračio samopouzdanjem, optimizmom i pomagao mi da se smirim.

Foto: Tanjug/AP

- Mesec dana nakon moje dijagnoze, uklonjen mi je jedan deo creva. Lekari su bili optimistični i ponovno sam osetila tračak nade. Ali samo tračak, i samo na trenutak. Do decembra 2016. godine bubrezi su mi imali najnižu funkciju do sada - 20 odsto i stanje se pogoršavalo. Samo transplantacijom bubrega imala bih šansu za normalan život. Pronalazak donora bio je najteži deo.

- Počela sam da razmišljam o smrti. Ako mi propadaju bubrezi, i bilo je vreme za mene da umrem, mogla bih to da prihvatim. To je u redu. Ako je vreme, vreme je. Nisam se plašila smrti. Jedna od prednosti života u Švajcarskoj jeste da je asistirano samoubistvo legalno, iako pacijent treba sam sebi da ubrizga smrtonosnu supstancu.

Tina zatim prepričava kako joj je suprug donirao bubreg, što ju je i spasilo i vratilo normalnom životu. 

- Rekao mi je da ne želi drugu ženu ili drugi život. Bili smo srećni i učinio bi sve da budemo zajedno. Onda me je šokirao. Rekao je želi da mi da svoj bubreg. Bila sam preplavljena emocijama. S obzirom na to da ga volim, moja prva reakcija je bila da ga odgovorim od tako ozbiljnog i nepovratnog poteza. Bio je mlad čovek. Zašto bi preuzeo takav rizik samo da staroj ženi omogući nekoliko godina više? Šta kada bi jednog dana imao problem s preostalim bubregom? "Dragi, mlad si. Ne, nemoj da se igraš sa svojim životom. Misli na svoju budućnost", molila sam ga. "Ti si moja budućnost, odlučio sam", rekao je Ervin - navodi pevačica u svojoj knjizi.

Transplantacija bubrega je bila zakazana za 7. april 2017. u Švajcarskoj. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu.

- Najbolji trenutak bio je kad je Ervin u kolicima došao u moju sobu. Nekako je uspeo da izgleda dobro, čak i lepo, i pozdravio me je pun energije. ''Zdravo, draga" - Bila sam toliko emotivna i srećna što smo i ovo preživeli. Nakon sedam dana opuštena sam iz bolnice, a Ervinov oporavak bio je još brži. U roku od nekoliko nedelja već je uživao u prvoj čaši vina.

Tina Tarner, Foto: Profimedia/Whats Up

- Prošle godine, kako se približavao Božić, počela sam da imam više energije. Ne pokušavam da izazovem sudbinu - znam da je moja bolnička avantura daleko od gotove. Nakon transplantacije, izgledalo je kao da uvek postoji još jedan test, još jedan termin kod doktora ili biopsija kroz koju treba da prođem.

- Ali još sam ovde. Oboje smo još uvek ovde, bliže nego što smo ikada zamišljali da ćemo biti - i to je razlog za slavlje. Ervin je znao da se stara Tina vratila kada sam bila uzbuđena oko ukrašavanja našeg doma božićnim ukrasima i naručivanja novog nameštaja za sobu.

- Nakon toliko godina provedenih u strahu i bolesti, uživala sam u čistoj sreći života.

Napominjemo, u tekstu su navedeni samo delovi knjige Tine Tarner u kojoj "baka rokenrola" motiviše ljude, uliva im veru u ljubav i, ono što je možda i najvažnije, ohrabruje ih da doniraju organe kako bi spasili živote.

(Telegraf.rs/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник

    6. oktobar 2018 | 21:59

    Браво за обоје,,, љубав незна границе!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA