≫ 

Kako je Nebojša Glogovac odbio Anđelinu Džoli i zašto je nakon toga rekao da ga je intuicija spasila promašaja

Ostvarenje "U zemlji krvi i meda" iz 2011. godine izazvalo je pravu buru u javnosti i među ljudima, a onaj kojem je ponuđeno da igra u pomenutom filmu jeste Nebojša Glogovac

  • 36

Film "U zemlji krvi i meda", predstavljen kao američka ratna drama iz 2011. godine kod većeg dela javnosti i dan danas ostao je neprihvaćen.

Od samog starta kritičari i novinari osuđivali su debitanstski rad Anđeline Džoli, a novinarska projekcija uoči evropske premijere filma na 62. Berlinalu ispraćena je zvižducima i tek po nekim aplauzom. Kako se većina složila, ostvarenje je puno nelogičnosti, dijalozi su površni, glumci uloge nisu izneli kako se očekivalo, a pod znakom pitanja je istinitost većine prikazanih događaja.

Onaj koji je dobio ponudu da igra u ostvarenju Džolijeve jeste Nebojša Glogovac.

Iako bi većina i bez razmišljanja, oberučke prihvatili ponudu da zaigra u filmu holivudske zvezde, Nebojša je odbio. Kako je rekao, agenti koji su ga kontaktirali nisu želeli da izgovaraju Anđelinino ime, već su je oslovljavali sa "ona".

Foto: ATA Images

- Kontaktirao sam sa njenim kasting agentima, rekli su mi da su me videli u filmu "Klopka" i ne znam kojim još, i ponudili su mi saradnju. Ali pošto je poslednjih godina u holivudskoj produkciji nekakav trend da smo samo mi u ovim ratovima ubijali, klali, silovali, dok su ostali ne znam šta radili, i to bez ikakve filmske estetike koja jedino opravdava postojanje nekog filma, bio sam oprezan. Nikako ne bih voleo da igram u priči u kojoj je samo jedan narod kriv, i lud, i krvoločan, a svi drugi su divni i male mace, bez obzira na to o kom narodu je reč. Taj scenario Anđeline Džoli, čije ime njeni agenti s kojima sam se dopisivao nisu pominjali, već su je neprestano nazivali "ši" (she, na engl.), nikako nisam mogao da vidim. Nekako je ostao tajnovit, nisu hteli da mi pokažu, što je meni bilo čudno, pošto je reč o priči koju treba da vidi nekoliko miliona ljudi - rekao je Glogovac na tu temu.

Znaš kako se postaje šampion? Izađeš na teren kad je najteže i pobediš! Ceo Balkan šalje poruke podrške Nebojši Glogovcu koji se bori protiv teške bolesti!

Kako je objasnio, agentima je rekao da će na neviđeno pristati na ulogu, ali samo ukoliko realno sagledaju naše ratove.

- Na insistiranje agenata da prihvatim ulogu na neviđeno, odgovorio sam da hoću ukoliko film sagledava ove naše ratove kao zlo koje se desilo ljudima koji su se voleli, sarađivali, bili komšije, živeli zajedno, ženili se i udavali jedni s drugima, i u kojem su samo političari dobro prošli. Kako sam počeo da postavljam ta pitanja, tako je komunikacija koja je počela vrlo pompezno, krenula da jenjava. A završila se tipično američki - u poslednjem pismu agenti "ši" su mi napisali: "Pošto je vaš talenat toliki da bismo mogli da vam ponudimo samo glavni lik, a on je već dodeljen, nećemo imati ulogu za vas" - objasnio je Glogovac 2012. godine, u intervjuu za Novosti.

Foto: Tanjug / AP

Kad sam shvatio da se radi o još jednom projektu u kojem će Amerikanci nama pričati priču o tome šta se kao događalo i kako smo mi proživljavali rat, a pritom nemaju pojma o suštinskim stvarima, zahvalio sam se na saradnji. I nisam zažalio. Film je ispao loš, Anđelina Džoli se nimalo nije proslavila kao rediteljka. Intuicija me je spasila - na istu temu prokomentarisao je Glogovac, bez trunke kajanja što nije prihvatio ulogu u filmu holivudske dive.

Naprotiv.

Podsetimo, 31. marta 2012. godine u Moskvi je prekinuta projekcija Anđelininog ostvarenja "U zemlji krvi i meda". Projekciju u bioskopu "Rolan" prekinuli su aktivisti udruženja "Ruski obraz", a nekoliko momaka je ispred bioskopskog platna razvilo transparent na kom je pisalo "Pobijte Srbe? Ne, nećemo slušati!", nakon čega su u sali upaljena svetla.

VIDEO: Govor Anđeline Džoli o borbi protiv seksualnog nasilja

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA