≫ 

"Ne može neko da prodaje šljivovicu i salamu pod njegovim imenom!" Porodica Olivera Dragojevića pokrenula proces zaštite (FOTO)

- Kako bismo očuvali uspomenu na osobu kakva je bio gospodin Oliver Dragojević, smatramo nužnim učestvovati u svakom takvom delu te usloviti korištenje i eventualnu obradu njegovih ličnih podataka, stvaralaštva i svih konotacija te simbola koji se uz nju vežu našim prethodnim pisanim pristankom - navodi se u saopštenju

  • 0
Oliver Dragojević preminuo je 29. jula 2018, Foto: ATA Images

Porodica pokojnog splitskog kantautora Olivera Dragojevića pokrenula je proces zaštite njegovog imena, u cilju sprečavanja da se isto koristi u različite promotivne svrhe bez saglasnosti njegovih najbližih.

- Imamo apsolutno pravo na to. Ni Oliver ni njegova publika ne bi želeli da neko sada napravi šljivovicu ili da neku vrstu salame prodaje pod njegovim imenom, sve samo da bi zaradio što više novca. Ne želimo ni da se u Oliverovo ime organiziju različiti "humanitarni" koncerti čija zarada odlazi u džepove organizatora, a ne kao pomoć kojima je potrebna. Želimo da očuvamo uspomenu na našeg Olivera u najboljem mogućem smislu pa smo s tom namerom krenuli u proces zaštite njegovog imena - saopštili su članovi porodice pokojnog pevača, na čijoj je Fejsbuk stranici već izašlo obaveštenje kojim se upozoravaju svi oni koji imaju nameru da iskoriste Oliverovo ime.

- Porodica pokojnog gospodina Olivera Dragojevića ovime se obraća javnosti, kao i svima koji u njegovu čast žele organizovati bilo kakva događanja ili njegovo ime i muzičko stvaralaštvo koristiti za svoje, ili potrebe svojih kompanija. Ovim želimo skrenuti pažnju na to da se na temelju Zakona o zaštiti ličnih podataka, a posebno na temelju Uredbe Evropske unije br. 2016/679 Evropskog parlamenta i Veća od 27. aprila 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, svako neovlašteno korištenje i obrada ličnih podataka smatra protupravnim. Primećeno je da postoje tendencije korištenja imena pokojnog gospodina Olivera Dragojevića u razne komercijalne svrhe, u kontekstu koji citirani Zakon i Uredba EU smatra protupravnim - objasnili su.

Oliver Dragojević sa Džibonijem na jednom od koncerata, Foto: ATA images

- Kako bismo očuvali uspomenu na osobu kakva je bio gospodin Oliver Dragojević, smatramo nužnim učestvovati u svakom takvom delu te usloviti korištenje i eventualnu obradu njegovih ličnih podataka, stvaralaštva i svih konotacija te simbola koji se uz nju vežu našim prethodnim pisanim pristankom - navodi se u saopštenju porodice pokojnog pevača.

Međutim, porodica Dragojević u ovom saopštenju poziva se na Zakon o zaštiti ličnih podataka koji više nije na snazi. Zamenila ga je uredba EU "o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka".

Evo i kompletnog saopštenja porodice:

Saopštenje Oliverove porodice, Printskrin: Facebook

VIDEO: Ovako se Split oprostio od Olivera Dragojevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA