OTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to jedna velika šarena laža, a evo i dokaza!

Zastrašeni kojekakvim mikrobima, naročito u sezoni prehlade i gripa, svi se mi trudimo da što češće peremo ruke u nadi da ćemo s njih sprati sve potencijalno opake bacile. Ali, da li je nužno za to koristiti antibakterijski sapun ili će zadatak uspešno obaviti i onaj običan?

  • 3

Većina nas, u želji da zaštitimo zdravlje svojih porodica, u kući imamo barem jedan tečni ili običan sapun za ruke na čijoj ambalaži piše “ubija i do 100 odsto bakterija. S obzirom na to da su ovi sapuni skuplji od običnih, postavlja se pitanje jesu li oni zaista i efikasniji i da li stvarno čine naše ruke čistijim nakon pranja.

OVI SAPUNI IZAZIVAJU RAK: Da li ih i vi koristite?

ČITAJTE ETIKETE: Triklosan sastojak u kozmetici IZAZIVA RAK!

Ako je verovati najnovijoj naučnoj studiji, antibakterijski sapuni nisu ništa posebno bolji u suzbijanju klica bolesti od klasičnih. Štaviše, nije zabeležena nikakva prednost, osim što su skuplji i u bombastičnijim pakovanjima.

Korejski stručnjaci ispitivali su uticaj triklosana - osnovnog antiseptičnog sastojka antibakterijskih sapuna - na 20 sojeva različitih bakterija.

Isprobali su dejstvo ove hemikalije kako na 22 stepena Celzijusa (što je prosečna temperatura hladne vode iz česme kojom se peru ruke), tako i na 40 stepeni (uobičajena vrednost tople vode za pranje ruku).

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Koristili su sapun sa maksimalnom koncentracijom triklosana dozvoljenu zakonom, što je rastvor od oko 0,3 odsto, jer sve preko je otrovno i kancerogeno za ljude.

Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College

Kako se pokazalo, kada bi se bakterije potopile u ovaj rastvor na devet i više sati, triklosan bi zaista pobio značajno veći broj bacila nego kad bi bakterije stajale u običnom sapunu. Međutim, apsolutno nikakav učinak nije zabeležen kad bi mikroorganizmi bili izloženi triklosanu šezdesetak sekundi, koliko najčešće traje pranje ruku.

Foto-ilustracija: 1st-in-handwashing.com Foto-ilustracija: 1st-in-handwashing.com

Potom su istraživači isti eksperiment ponovili i na 16 odraslih volontera i dobili identične rezultate – antibakterijski sapun uopšte nije uništio bakterije sa njihovih ruku, piše u članku objavljenom u listu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Foto: Flickr/clean hands Foto: Flickr/clean hands

Sve u svemu, zaključak ove studije jeste da je pranje ruku veoma važno, jer se vodom, sapunom i trljanjem oslobađamo značajne količine opasnih napasnika, ali svejedno je da li ćemo koristiti običan ili sapun sa navodnim antibakterijskim dejstvom.

Ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa lošim uticajem triklosana, ali i uopšteno sa svojim zdravljem, pitajte stručnjake sa portala Eklinika.rs.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    16. septembar 2015 | 19:11

    Nista nije svejedno. To je obmana potrosaca, mogla bi tuzba pasti...

  • Hm

    16. septembar 2015 | 22:05

    U osnovi svaki sapun je antibakterijski, bitno je dobro istrljati svaki dio ruku naročito prostore između prstiju i nokte, jer se na ovo područje najčešće "zaboravlja" a upravo se tu sakuplja najveći broj mikroorganizama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA