OTKRIVAMO: Evo zašto žene postaju prostitutke

Možda će vam biti teško da u to poverujete, ali mnoge žene se dobrovoljno odlučuju na prostituciju. Pitate se zašto? U tekstu koji sledi sve će vam biti objašnjeno

  • 14

Iako je ilegalna, čini se da prostitucija naprosto cveta u Srbiji, ali i celom regionu. Mnoge žene su silom prilika uvučene u ovu "đavolju rabotu", ali je veliki broj i onih dama koje se svojevoljno odlučuju na bavljenje ovim poslom. Razlozi za tako nešto su raznovrsni, počev od raznih trauma iz detinjstva, pa sve do potrebe da dobro zarade ne bi li nahranile svoju decu.

Evo nekih pojedinosti vezanih za prostituciju koje bi trebalo da znate pre nego što na nekoga bacite drvlje i kamenje.

Seksualna zlostavljanja

Za žene koje su u detinjstvu doživele seksualno zlostavljanje, odnosno žene koje su svoje majke viđale u ulozi polnog objekta, prilično je verovatno da će se odlučiti za dobrovoljnu prostituciju. Traumatska iskustva da njihovim telima raspolažu drugi naučila su ih da osećanja odvoje od tela.

Takav način razmišljanja im je pomogao da prežive. Takođe i neke prostitutke kažu da ih polni odnosi sa klijentima ni najmanje emotivno ne dotiču.

Ključni su ekonomski razlozi

Pojedini autori stručne literature tvrde da se žene odaju prostituciji isključivo zbog ekonomskih razloga jer su ih na to prisili tržište radne snage, budući da im ne pruža druge mogućnosti.

Ipak, postoje i oni drugi koji pored ekonomskih spominju i druga moguća tumačenja, kao na primer užitak.


I prostitutke uživaju

Iako postoji određeni broj prostitutki koje uživaju u seksu i koje su upravo zbog toga odlučuju na bavljenje ovim poslom, istovremeno posao prostitutke ženama pruža zanimljiv život, određenu vrstu samostalnosti, raznolikost međuljudskih odnosa, susretanje različitih vrsta ljudi i niz drugih iskustava, za koja su ostale tradicionalne žene uskraćene.

Jedna od prostitutki kaže ovako: "U mom poslu nema unapred određenog rasporeda po kome moraš da radiš. Radiš kada želiš. Možeš i prestati kada želiš. Nemaš šefa, koji bi ti neprestano bio nad glavom. Nezavisan si."

A šta je s faktorom siromaštva?

Istina je da se većina prostituki odluči za prostituciju pre svega iz ekonomskih razloga, ali  ipak se gotovo nikada ne odlučuju zbog pravog siromaštva. Tom se delatnošću bave jednostavno da bi ostvarile bolju zaradu.

To znači da neke žene već imaju posao i prostituišu se zbog dodatne zarade. Većina taj posao vidi kao prolaznu mogućnost za povećanje zarade, sa željom da se što pre vrate u konvencionalno društvo.

Takve žene same sebe ne smatraju prostitutkama, jer kažu da će to raditi samo kratko vreme. Uverene su da još nisu tako duboko zaglibile da ne bi mogle da se iskopaju i probiju u svet prosečnih ljudi.

Put nazad nije lak

U stvarnosti je put izvlačenja iz prostitucije dug. I nemali je broj prostituki, koje uprkos visokim zaradama ne poboljšavaju svoj standard, već završe na nižoj poziciji od one na kojoj su bile na početku.

Problem je u tome što ne štede, već novac troše na sticanje statusnih potrošačkih dobara. Neka vrsta kompenzacije. A kada izađu iz prostitucije, zbog toga nemaju više para.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    6. april 2014 | 23:11

    Legalizujte prostituciju,da se ove nase ne hvale vise da su manekenke!

  • Eu

    6. april 2014 | 18:31

    Pa vi lepo legalizujte taj poso kao ovde na zapadu.placaju porez,ide im staz i penzija,imaju zdravstvenu zastitu i dobro zaradjuju.pa koja voli nek izvoli....i tako ili onako se bave time..

  • Il

    6. april 2014 | 18:47

    Prostituciju treba legalizovati to bi bilo najbolje i za drzavu i te zene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA