Na koji način se vi štitite od neželjene trudnoće?

Neželjene trudnoće i posledice koje abortusi mogu da ostave na zdravlje žene i upotreba savremene kontracepcije sa druge strane, bili su tema ovogodišnjeg stručnog skupa "Savremena kontracepcija - prednosti i rizik" održanog u Minhenu

  • 9

Istraživanja koja su sprovedena u svetu tokom prošle godine pokazala su da udate žene za kontrolu rađanja najčešće koriste podvezivanje jajnika (sterilizaciju) i to 18 odsto, zatim spirale 13 odsto, kontraceptivne pilule osam odsto, kondome osam odsto i injekcije pet odsto žena.

Slika je nešto drugačija u Evropi gde žene za kontrolu rađanja znatno manje koriste podvezivanje jajovoda svega 10 odsto, dok se kontraceptrivne pilule dosta koriste posebno u zapadno evropskim zemljama.

Kontraceptivne pilule se najviše koriste u Portugaliji 58,9 odsto, u Belgiji 44,8 odsto, Francuskoj 41,5 odsto, dok spirale imaju široku primenu u Belorusiji 25,7 odsto i Moldaviji 25,2 odsto, dok je za kontrolu rađanja i zaštitu od neželjene trudnoće uobičajena zaštita kondomima u Grčkoj 33,9 odsto, Velikoj Britaniji 27 odsto, Španiji 24,8 odsto.

Predsednik Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje prof. Johanes Bicer naglasio je da su za mnoge žene zdravstveni radnici jedan od glavnih izvora informacija o savremenim sredstvima za kontracepciju i zbog toga je, kako kaže, zdravstvene radnike potrebno stalno edukovati o tome koje su prednosti a koji nedostaci određenih sredstava za kontracepciju.

- Da bi se donela ispravna odluka, treba detaljno razmotriti nivo efikasnosti određenih oblika kontracepcije, zdravstvene rizike koje oni nose sa sobom, potencijalne neželjene efekte... - rekao je on.


Učesnici skupa, koji je organizovala jedna farmaceutska kompanija, ukazali su da se među najčešćim neželjenim posledicama upotrebe hormonske kontracepcije spominje nastanak venske tromboze, što može dovesti do nedoumica i nesigurnosti kod žena.

- Lekar je taj koji procenjuje koji metod kontracepcije je najbolji za žene, a rizik od upotrebe kontraceptivnih pilula raste sa starošću žena, gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima, nepravilnim načinom života, koji uključuje pušenje, genetsku predispoziciju i nedavni porođaj - istakao je Bicer.

On je ukazao da je najvažnija pravilna informacija i edukacija zdravstvenih radnika i da je onda upotreba hormonske kontracepcije minimalni zdravstveni rizik, a da se postiže maksimalna zaštita od neželjene trudnoće. Korist od hormonske kontracepcije nije samo zaštita od neželjene trudnoće već, kako se moglo čuti na skupu, reguliše se mesećni ciklus, a može imati pozitivne efekte na akne.

Bivši izvršni direktor holandskog tela za procenu lekova Andre Brekmans ukazao je da je zdravlje žene uvek na prvom mestu, ali ukoliko se na jedan tas stave rizik, a na drugi korist koji hormonska kontracepcija nosi, videće se da je korist mnogo veća od rizika. Specijalista za ginekologiju i akušerstvo i član Austrijskog društva za planiranje porodice Kristian Fijala izrazio je zabrinutost zbog izbegavanja hormonske kontracepcije kod žena i težnje za "prirodnom kontracepcijom".

- To što žene ne koriste efikasnu kontracepciju, dovodi do čestih neželjenih trudnoća i posledica koje abortus nosi sa sobom – rekao je on.

Predstavnik kompanije Bayer iz Odeljenja medicinskih poslova i farmakovigilance Majkl Devoj ukazao je da farmaceutske kompanije pre nego sto hormonska kontracepcija dospe na trzište i do potencijalnih korisnika, sprovode opsežna testitranja.

- Povećanje svesti o prednostima i mogućim rizicima moderne kontracepcije treba da uputi žene da donesu ispravnu odluku koja metoda kontracepcije je najbolja za njih – rekao je Devoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    23. april 2014 | 11:55

    Štitimo se tako što se prskamo svuda,sem tamo gde može da se desi trudnoca:-) i analni,je fenomenalan,a trudnoće ne može biti:-))))

  • Ana

    23. april 2014 | 10:15

    Meni dr. kaze da pilule nikako ne preporučuje ženama preko 35 god.

  • <>

    23. april 2014 | 23:50

    Ne praktikujem ga :/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA