Momci, paradajz čuva vašu muškost!

Sočnom crvenom povrću sada je sezona, zato je iskoristite! Ne samo da je paradajz ukusan, već je odličan za zdravlje vaših intimnih organa

  • 4

Telegraf je već pisao o tome da je paradajz odličan za mušku plodnost, jer povećava kvalitet sperme. Sada je dokazana još jedna njegova prednost za pripadnike jačeg pola - paradajz čuva vašu prostatu!

Već deset porcija ovog povrća nedeljno može da smanji rizik od nastanka raka prostate za 20 odsto. To je dokazala je studija britanskih univerziteta u Bristolu, Kembridžu i Oksfordu, sprovedena na više od 14.000 ljudi.

Rak prostate čini oko 11 odsto svih slučajeva malignih bolesti kod muškaraca u Evropi, a rizik od obolevanja drastično se povećava nakon pedesete godine života. Kao prevencija ne služi samo svež paradajz, jer se delotvorni sastojak likopen iz njih ne gubi pasiranjem ili kuvanjem.

Ipak, naučnici ne preporučuju preterivanje u picama ili špagetama, jer iako ova jela sadrže paradajz, ona imaju i previsok udeo soli, što nije dobro.

Takođe, naučnici su utvrdili da muškarci koji redovno jedu voće i povrće, otprilike pet porcija na dan, imaju oko 24 posto manji rizik od nastanka raka prostate.


- Studija dokazuje da pojam "zdrava ishrana" nije apstraktan, već je zaista i najbolja prevencija nastanka malignih bolesti i saveznik zdravlja. Osim paradajza, prevencija raka prostate jeste i uzimanje između 750 i 1200 mg kalcijuma i 105 i 200 mikrograma selena - rekla je vođa studije, Vanesa Er.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA