Stiže penis iz laboratorije! Šta mislite, koliko je dugačak?

Iako zdravi, potentni momci ne razmišljaju baš mnogo o bioinženjeringu, svakom muškarcu bi trebalo da bude drago što će problemi s erekcijom, ili pojedine anomalije i predelu genitalnih organa, u bliskoj budućnosti biti lako rešivi. Penis iz laboratorije će svima omogućiti da imaju normalan seks

  • 14

Naučnici koji razvijaju tehnologiju za pomoć osobama s urođenim anomalijama, uskoro bi mogli da testiraju na muškarcima penise iz laboratorije. Oni se nadaju da će uskoro dobiti dozvolu da vrše testove na ljudima, kako bi mogli da nastave svoj rad i u laboratoriji prave polne organe koji bi bili funkcionalni, i na taj način pomognu onima koji su pretrpeli neku veliku povredu ili boluju od teškog oblika kancera genitalija.

Naučnici su još 2008. godine uspešno testirali ove laboratorijske penise na zečevima.

- Istraživanje koje smo sproveli na zečevima bilo je ohrabrujuće, ali da bismo dobili dozvolu za testiranje na ljudima potrebno je da dokažemo da je bezbedno. To podrazumeva detaljne podatke o tome da materijali koje koristimo nisu toksični, kao i detaljan opis svakog koraka procedure - rekao je Entoni Atala, direktor instituta za regenerativnu medicinu iz Severne Karoline.

Penisi bi se uzgajali u laboratoriji, i to iz ćelija onih osoba za koje se prave, kako bi se izbegla imunološka reakcija, koja je uobičajena kad se radi transplantacija. Umesto toga, sa penisa pacijenta bilo bi ukljonjeno sve osim kolagensle osnove, na koju bi se kasnije presadile zdrave ćelije, najpre mišićnog tkiva, zatim krvnih sudova itd.

- Naš cilj je da organe presadimo pacijentima koji su pretrpeli povrede ili imaju urođene anomalije - kaže Atala, koji je svoj rad započeo 1992. godine, kao dečiji hirurg, i radio je s decom koja su imala urođene genitalne anomalije.

Asif Munir, konsultant na projektu, kaže da bi ova tehnologija, ukoliko testiranje bude uspešno, donela značajan napredak u ovoj oblasti. Za sada, rekonstrukcija penisa se radi tako što se uzima deo tkiva sa podlaktice ili butine, a za simulaciju erekcije ugrađuje se proteza.


- Bojim se da bi moglo da bude problematično postići prirodnu erekciju, i to je glavni izazov. Erektilna funkcija je složen neurofiziološki proces, koji započinje u mozgu, i ja se pitam da li je moguće reprodukovati ovu funkciju, ili će sve ovo biti poboljšanje samo u estetskom smislu - rekao je Munir.

Atalin saradnik, profesor Džejms Ju, kaže da bi se trebalo fokusirati na bioinženjering sunđerastog tkiva, jer je to najbitnije za erektilnu funkciju.

- Ako bismo uspeli da izgradimo i zamenimo ovo tkivo, ljudi s erektilnom disfunkcijom bi mogli ponovo da imaju erekciju - kaže Ju.

(Telegraf.rs / TheGuardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    6. oktobar 2014 | 13:51

    Nije vazhna duzina i debljina,rekla iskusna baba,nek je ko trska ali da dobro prska.

  • Sandžak

    6. oktobar 2014 | 18:32

    Molim da se malo bolje pojasni rečenica: Naučnici su još 2008. godine uspešno testirali ove laboratorijske penise na zečevima. :)

  • jana

    6. oktobar 2014 | 13:13

    18 cm.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA