SEKS U DOBA EBOLE: Da li sme da se vodi ljubav sa osobom koja je preživela bolest?

Nadamo ste da ste svi do sada shvatili da se ebola (barem zasad) ne prenosi vazduhom, već isključivo putem kontakta sa telesnim tečnostima zaražene osobe. Nažalost, ovo podrazumeva i seks!

  • 4

Kao što znate, osoba obolela od potencijalno smrtonosne ebole najzaraznija je u periodu kada pokazuje simptome bolesti: visoka temperatura, povraćanje, dijareja, slabost i bolovi u čitavom telu. Jasno je da se sa osobom u takvom stanju nećete ni poljubiti, a nekmoli voditi ljubav!

Međutim, kada je nakon preboljevanja bezbedno ponovo imati seks? Nažalost, imamo loše vesti. Kako se pokazalo, virus ebole može da opstane u spermi čak i mesecima nakon što je muškarac ozdravio!

Iako je njegovim imunim sistemom kolaju antitela koja ubijaju svaki virus na koji nalete, to ne znači da on više nije zarazan. Znamo da je morbidno čak i misliti o ovoj temi, ali bolje je sprečiti, nego lečiti. Zato, oprez!

Vlasti u Zapadnoj Africi upozoravaju rekovalescente da barem 70 dana, a najbolje tri meseca, žive u celibatu, odnosno izbegavaju seks, a ako baš ne mogu da se uzdrže, da strogo vode računa i koriste što deblji kondom!

Prema priči iz UNICEF-a, jedan mladić iz Liberije, nakon što je sam preživeo ebolu, seksualnim putem je zarazio svoju devojku, a nažalost, ona nije uspela da pobedi bolest i preminula je.

Sve u svemu, s obzirom na to da je još uvek mnogo toga neistraženog u vezi sa samom ebolom, ali i dužini oporavka od bolesti, ukoliko se ne-daj-bože desi, jednostavno izbegavajte svaki vid romantičnog kontakta sa voljenom osobom, barem nekoliko meseci.


(Telegraf.rs / Washington Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. oktobar 2014 | 00:32

    Ma kad je zivot u pitanju nije problem uzdrzavati se od svega, pa i od seksa. Samo je pitanje koliko je covek svestan i savestan da ne napravi glupost. Treba da postuje tu srecu koja mu je data da prezivi ovakvu bolest.

  • Hrvat

    9. oktobar 2014 | 21:57

    Nije mi jasno kakp se cistacica zarazila pa ne lize pod znaci ima nesto i zracnim putem

  • Dragan

    9. oktobar 2014 | 23:54

    Kako ufuravaju bolest strasni su Demoni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA