Šta se sve to dešava u našoj glavi kad se zaljubimo

Svi smo nekad bili zaljubljeni, i svakom od nas se desilo da, "vođeni slepim bezumljem", što bi rekao Džoni Štulić, uradimo razne ludosti za koje nismo ni znali da smo spremni da uradimo

  • 2

Nije u pitanju nikakva magija, već čista nauka. Zaljubljivanje ne utiče samo na naše ponašanje, već, uticajem na hormone, menja hemijsku strukturu našeg mozga.

Evo koji su simptomi:

HORMONI POLUDE

Kad se zaljubite, obrazi pocrvene, srce lupa jače, dlanovi vam se znoje. Uglavnom, osećate se kao da ste ponovo u osnovnoj školi. Za sve ovo je kriva hemija i hormoni koji u tom trenutku preplavljuju naš mozak. Endorfin, hormon sreće nam daje osećaj euforije kao da smo na drogama. Uglavnom, tu ne možemo učiniti ništa, ljubav čini da se osećamo ludima.

RAZMIŠLJANJE U KREVETU

Od trenutka kad se probudite, pa sve dok ponovo ne legnete u krevet, osoba u koju ste zaljubljeni uvek je prva na koju pomislite. Kako vaš mozak zna da je to prva osoba na koju treba da pomisli ujutru? Zar nema pametnija posla? Zapravo se radi o automatskom fenomenu, pojašnjavaju stručnjaci, koji funkcioniše na nesvesnom nivou, baš kao da je vaš um u tom stanju programiran da radi na taj način. Čak i tokom dana, osoba u koju ste zaljubljeni je uvek "tu negde" u vašim mislima. Uživajte u tome! Koliko god ludo zvučalo, nekad je lepo razmišljati i o nekom drugom.

SMEŠKAMO SE KAD SMO SAMI

Viđamo ih svuda - na ulici, u parku, kafiću, tramvaju - ljude koji se smeškaju dok gledaju u svoj telefon i dopisuju se s dragom osobom. Ovaj "fenomen" je savršen primer onoga što nam se dešava kad se zaljubimo. U stanju smo da iskusimo čudan osećaj sreće, čak i kad fizički nismo pored voljene osobe.

Smejete se kad od njega/nje dobijete poruku, kad čujete određenu pesmu, vidite sliku na Fejsbuku, setite se neke vaše priče, ili šta god. Jednostavno, vašim organizmom jure hormoni sreće i normalno je da se to vidi i na vašem licu. Uživajte u tom osećaju!


POSTAJEMO MALO OPSESIVNI

Pitam se šta on/ona radi u ovom trenutku, o čemu razmišlja, s kim je, hoće li mi se javiti? Kad ćemo se opet videti? Šta misli o meni? Hoće li me povrediti?

Zaljubljeni ljudi vole da razmišljaju jedni o drugima, a nekako sve što im se dešava u životu uspeju da povežu s osobom koju vole. Ili da to kažemo ovako - kad bi vaš život bio svemir, onda je vaša ljubav sunce i sve se okreće oko njega.

U STANJU SMO I DA SE POSTIDIMO

Znate one priče o momcima koji su bacali kamenčiće "pod pendžer" udvarajući se djevojkama ili im pod prozorom svirali serenadu? To je bilo tada, a danas imamo internet i YouTube, gde se mogu naći video snimci na kojima muškarci širom sveta prose svoje devojke. Mnogi od njih završe prilično neslavno. Ljubav će vas naterati da radite i stvari za koje niste ni sanjali da ste u stanju da uradite, jer kad se zaljubite, za tu osobu ste spremni da učinite sve, bez obzira na to šta drugi misle.

RADIMO STVARI KOJE NISMO RADILI RANIJE

Kad se zaljubite, onda ste za tu osobu spremni da uradite svašta nešto što vam ranije ne bi palo na pamet. Muškarci idu u višečasovne šopinge s devojkama, a devojke su, za razliku od ranije, svoje vreme spremne da potroše na gledanje utakmica.

ODJEDNOM VAM JE VIŠE STALO KAKO IZGLEDATE

Pre možda i nije bilo tako, ali sad odjednom pazite na izgled. Sve je bitno - odeća, frizura, parfem, a možda biste mogli da krenete i u teretanu.

PEVATE

Kad se zaljubite, srećni ste i bezbrižni, a tu sreću ne možete držati u sebi. Pevate, bilo gde, bilo kad i bez obzira na to znate li da pevate ili ne.

LJUBAV JE SLEPA

Kad se zaljubite, sve što ta osoba kaže ili učini vama je interesantno i predivno. Svaki pokret njegovog/njenog tela i svaka reč koju izgovore je magična. Jednostavno je tako.

Ljubav nas čini slepima, pa nismo u mogućnosti da jasno vidimo i neke stvari koje bi trebalo videti, kako kasnije ne bismo bili povređeni. Sprečava nas da budemo racionalni, i vrlo lako prelazimo preko svega i spremni smo da oprostimo u svakom trenutku. Ljubav nas čini ludima, zavisni smo od nje, igra se našim mozgom, zbunjuje nas, ali i čini nas najsrećnijima na svetu.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    19. oktobar 2014 | 03:26

    Jednostavno nisi svoj. Joj da mi je jos bar jednom da budem zaljubljena, pa onako blesava. Ali sa godinama razum je ispred srca. Kaze mozak srcu: "Idemo u zasebnu prostoriju da malo porazgovaramo". (lol)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA