REŠENA MISTERIJA: Evo zašto imate penis!

Da li ste se ikad zapitali zašto imate penis, i to samo jedan, a dva ili više, koliko ih imaju mužjaci pojedinih životinjskih vrsta? Evo odgovora

  • 22

Kada je muškarcima dala penis, priroda nije bila nimalo glupa. Ovaj ud, na koji su pripadnici jačeg pola toliko ponosni, ima iza sebe zaista fascinantnu priču o svom poreklu.

Za razliku od ptica i sisara, zmije i gušteri imaju dva penisa. Proučavajući embrione gmizavaca i sisara, naučnici su otkrili da postoji veza između evolutivnog pravca razvoja udova (nogu i repa) i eksternih genitalija. Ovo otkriće bi moglo da pomogne da saznamo kako su kičmenjaci napustili okean i nastanili se na zemlji.

Prelaz na način života na površini zahtevao je velike promene u lokomotornom sistemu (način kretanja), jer su kičmenjaci morali da se prilagode novim uslovima života, međutim nastale su promene i na genitalijama. Postoje brojne studije o tome kako je došlo do metamorfoze iz peraja u udove, ali nema puno istraživanja o tome kako je došlo do nastanka eksternih genitalija.

Kako bi ispitao genetske sličnosti koje postoje kod genitalija i ostalih udova, tim naučnika, koje je predvodio Kliford Tabin, sa Harvarda, ispitao je veliki broj različitih embriona kičmenjaka, zmija, guštera, kokošaka i laboratorijskih miševa.

- Genitalije sisara i gmizavaca nemaju razvojnih sličnosti jer se sastoje od različitog tkiva, ali postoji jedna dublja sličnost, a to je da imaju isti izvorni sklop molekularnih signala – kaže profesor Tabin.

Naime, penisi gmizavaca su izgrađeni od tkiva od kojeg su izgrađene noge, dok je penis sisara izgrađen od tkiva koje se nalazi u korenu repa. Dakle, pitanje je kako su organi koji imaju istu funkciju krenuli od potpuno različitih startnih pozicija?


Odlučujući faktor je zaprvo pozicija kloake (zadnji deo creva koji služi i kao organ za izlučivanje i za razmnožavanje, uglavnom ga imaju ptice i gmizavci). Kloaka inicira molekularne signale za razvoj genitalija, a oni stižu do ćelija najbližeg tkiva. Kako se kroz evoluciju pozicija kloake menjala (zbog pomenutog prilagođavanja kretanju na površini), promenilo se i tkivo od kog se gradi penis. Kod zmija i guštera su to noge (zmija ima zakržljale noge koje u embrionalnoj fazi postoje) pa oni imaju po dva penisa, a kod sisara je to koren repa, pa oni imaju jedan penis.

Da bi bili sigurni u ovu teoriju, naučnici su izveli eksperiment u kom su dislocirali kloaku na embrionima nekih pilića, i genitalije su počele da se razvijaju od tkiva nogu i to u paru.

Ovo može da objasni i fenomen “difalije”, odnosno, prisustvo dva potpuno funkcionalna penisa kod ljudi, što se dešava jedanput u šest miliona slučajeva.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nitro cirkus

    6. novembar 2014 | 16:20

    meni sluzi, da mislim sa njim !!

  • KRAJIŠNIK@

    6. novembar 2014 | 17:36

    Nemam posla ni za ovaj jedan,šta bi tek da imam dva!

  • Dag

    6. novembar 2014 | 18:08

    Sta me briga od cega je nastao,samo nek' je i dalje u funkciji,na obostrano zadovoljstvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA