Da li znate da polne bolesti možete da zakačite i bez seksa?

Nažalost, kondom, uzdržavanje od seksa, pa čak ni nevinost nisu garancija da se nećete zaraziti nekom polno prenosivom bolešću

  • 37

Polno prenosive, odnosno venerične bolesti vrebaju sa svih strana! Zato je veoma važno da budete sigurni s kime idete u krevet i apsolutno UVEK da koristite kondom. No, ponekad čak ni to nije dovoljno!

 

Njujorški ginekolog Alisa Dvek autorka je knjige 'V is for Vagina' u kojoj je otkrila gde se sve mogu da se kriju virusi i paraziti od kojih bismo svi mi, i žene i muškarci,  trebalo da bežimo glavom bez obzira.

 

 

HPV i kondilomi

 

Iako se poslednjih godina sve više piše i priča o humanom papiloma virusu, zlosutnom izazivaču kondiloma, ali i kancera grlića materice i raka penisa, mnogi i dalje ne znaju da se ovaj virus može preneti i bez seksa.

 

- HPV se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne polnu bradavicu, bilo područje koje je okružuje - kaže doktorka.

 

ŠTA VI MISLITE: Da li je obrezivanje penisa zdravo?

 

 

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu izazvati genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati pretkancerogene lezije. Uopšte ne mora da se manifestuje u obliku bradavice da biste se zarazili, jer virus ima moć da se prenosi na druge i pre nego se proširi po telu.

 

- Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti. Iako se bradavice mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili rezanjem, dešava se da virus i dalje ostane u organizmu i ponovo se aktivira - napominje ona.

 

 

Molluscum Contagiosum

 

Iako zvuči kao nešto iz Harija Potera, ova zarazna bolest je daleko od toga. Iako je tehnički reč o virusnoj infekciji, a ne o polno prenosivnoj bolesti, Dvek upozorava da je sve veći broj žena koje imaju povećane kvržice sa kraterima na polnom organu, umesto na drugim delovima tela.

 

 

Molluskumi se obično prenose preko toaleta ili čak kreveta u solarijumima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu one se mogu proširiti, što je već razlog za ozbiljnu brigu.

 

- Virus će sam nestati, a kvržice mogu da se uklone u ordinaciji. Međutim, ako se recimo zamrzavaju, ne mogu se poslati na analizu u laboratoriju. Pozitivna stvar je to što se kad se jednom rešite virusa, infekcija obično ne vraća - ističe Dvek.

 

 

Trihomonijaza

 

Ova bolest nije toliko poznata, ali vredi saznati nešto i o njoj jer protozoa po imenu trihomonas može da preživi na neživim objektima prilično dugo nakon što ih je dodirnuo neko zaražen. Može se pojaviti u obliku vaginalne infekcije, uz sekret neprijatnog mirisa, praćen svrabom i iritacijom.

 

- Može se preneti stvarima kao što su prljavi peškir, toalet ili neoprani vibrator - kaže doktorka.

 

Vibratori i seks-igračke produžavaju život!

 

 

Iako ne postoji tačna informacija koliko dugo parazit može da preživi malo je verovatno da biste se zarazili dodirivanjem predmeta nekoliko nedelja nakon što ga je dodirivala osoba s trihomonijazom. Srećom, lako se može izlečiti antibioticima.

 

Iako vam to neće reći, vaš ginekolog zna kakav vam je seksualni život!

 

 

Herpes

 

Ovo je prva infekcija na koju ljudi pomisle kad se spomenu venerične bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se herpes simpleks može preneti na neke prilično nedužne načine.

 

- Herpesom se možete zaraziti poljupcem, deljenjem prljavog žileta, pa čak i neopranih čaša i tanjira, iako je u ovom slučaju rizik prilično nizak - tvrdi Dvek.

 

Ova česta seks-greška može da vas košta života!

 

 

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi ne prave veliku razliku među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali je danas ta razlika manje važna nego pre.

 

- Osim činjenice da se tip 1 obično ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gde na telu. Iako herpes može da prođe bez simptoma, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije. Nije svaka ranica na polnom organu razlog za sumnju, ali bolje biti oprezan - napominje doktorka i dodaje da se leče samo simptomi, ali ne i uzrok.

 

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fap_masina

    20. decembar 2014 | 16:08

    Naj veca je bolest kad je covek bez sexa ...

  • MiliCa

    22. decembar 2014 | 17:58

    Ja zaradila herpes genitalis tako sto me je ex decko oralno zadovoljio, a da mi nije rekao da ima herpes na usnama koji se tada nije video (a bio znaci ipak zarazan). I ne mogu vam opisati koji je to psihicki i fizicki pakao, kada usred malo stresa ili menstruacije dole iskoce plikovi (najvise 1x, onda malo manje). Ne mogu vise da uzivam i prepustim se vezama. Uvek sam pazila i stitila se koliko je god to moguce, i onda na ovakav nacin da zaradim ovo :P

  • Žorž

    20. decembar 2014 | 12:55

    I ona što je rodila crno dete, zagledala se u crnca dok je bila u drugom stanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA