Tražite dobrog muža? Evo gde ćete ga naći!

Živimo u svetu u kojem su se žene izborile za ravnopravnost polova. Međutim, kada su kućni poslovi u pitanju, tradicionalno se i dalje podrazumeva da je za njih zadužen nežniji pol. Srećom, nije svuda tako. Saznajte gde žive muževi supermeni!

  • 58

Nažalost, iako živimo u 21. veku muškarci se i dan-danas manje bave kućnim poslovima nego žene. Zato, ako tražite supruga iz snova, pravac Slovenija! Ondašnji momci ne libe se da se dohvate usisivača i krpe, ni da skuvaju ručak, a ne pada im teško ni da se brinu o deci.

Rezultati studije Svetske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazali su da Slovenci u proseku utroše 114 minuta dnevno baveći se čišćenjem i glancanjem doma, ali i svim drugim poslovima. Najmanje vremena za kućne poslove utroše muškarci u Indiji - svega 19 minuta!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Slovence po marljivosti i želji da pomognu svojoj “boljoj” polovini prate Danci, Estonci, Francuzi i Australijanci. Što se Srba tiče, oni nisu bili uključeni u ovu studiju, ali verujemo da bi rezultati bili katastrofali.

Takođe, ni Evropljani iz nekih razvijenijih zemalja nisu mnogo vredniji. Naime, Italijani provedu nepun sat pomažući svojim suprugama, Mađari malo više od toga, a Turci tek 21 minut.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stručnjaci kao glavni razlog navode kulturološke razlike. Količina posla koju muškarci obavljaju kod kuće je svakako individualna, ali generalno gledajući, na ovo velik uticaj imaju norme društva, pa najmanje posla obavljaju oni u manje razvijenim delovima sveta.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia


Uprkos načelnoj ravnopravnosti polova i pravednoj podeli poslova, brojna istraživanja pokazuju da žene uopšteno na sebe preuzimaju više kućnih poslova i da su angažovanije oko dece, a to važi čak i slučajevima u kojima je muškarac nezaposlen, pokazala je studija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stručnjaci tvrde da je podela poslova u domaćinstvu usko povezana sa ekonomskom moći, odnosno razlikom u platama žena i muškaraca, pa tako u društvima gde je ona veća, slabije plaćeni ženski pol na sebe preuzima takozvanu “drugu smenu”, kod kuće.

(Telegraf.rs / Slate)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    8. januar 2015 | 11:13

    Ccc ne treba da putujete u Sloveniju ja sam evo iz Srbije i radim sve sam u kuci, perem, cistim, kuvam itd.. :).

  • MARIJA

    9. januar 2015 | 13:12

    Evo vam informacija iz prve ruke. Udata sam za Slovenca i ovo potvrđujem. Njima ne treba objašnjavati šta je ravnopravnost polova, oni to znaju, rođeni su i odrasli sa tim. Moj muž kuva radnim danima, jer sa posla dolazi pre mene, radi podjednako kao i ja sve kućne poslove, čisti, pere, pegla. Odličan je otac, bavi se detetom od rođenja, presvlači, kupa, vodi na vakcinaciju, čita mu priče. Mene drži kao malo vode na dlanu, jako je nežan i posvećen porodici. JA IMAM IDEALNOG MUŽA I OBOŽAVAM GA.

  • Žorž

    8. januar 2015 | 12:48

    Šteta što nije izvršeno istraživanja kod nas. Mi bi smo bili najbolji muževi. Evo ja mojoj ženi sve pomažem u kući, rado je vodim u šoping, čekam je dok ona kupuje i razgleda po radnjama, i još mlogo toga, normalno po nekad je prevarim sa nekom drugom. Tako reći idealan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA