NISMO ISTI: Žene su ljubomorne drugačije od muškaraca, a evo i zašto

Svi smo ponekad ljubomorni i posesivni, ali ono što je interesantno je to da muškarci i žene ljubomoru doživljavaju na potpuno različite načine. Saznajte šta je razlog tome

  • 5

Od kada postoje muško-ženski odnosi, postoji i ljubomora, a zanimljivo je to da su muškarci i žene ljubomorni iz sasvim drugačijih razloga.

Ranije studije otkrile su da su muškarci više uznemireni zbog fizičke preljube (čak i kad nema emocija), a žene su više uznemirene idejom emotivne prevare (čak i kad nije uključen fizički kontakt).

Istraživači sa Univerziteta Čepmen i UCLA nedavno su ponovili pomenuto ispitivanje i došli do zanimljivih rezultata.

Sproveli su istraživanje u četiri različite grupe (heteroseksualni muškarci i žene, kao i homoseksualni muškarci i žene), a prema njihovim rezultatima objavljenim u časopisu "Archives of Sexual Behavior", gore pomenuta teorija "drži vodu". Većina hetero muškaraca rekla je da im je ideja da njihova partnerka ima seksualni odnos s nekim više neprihvatljiva nego preljuba koja se bazira samo na emocijama.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ko je dakle kriv zbog ovih rezultata? U biti, kažu naučnici, sve je zacrtano u evoluciji. Evolucija muškarcima diktira zabrinutost za to da se njihova DNK prenese na potomstvo! Dakle ideja o drugom muškarcu koji će svoje gene preneti na njihovu partnerku oduvek je bila (a očigledno još uvek jeste) vrlo uznemirujuća.

S druge strane, žene imaju tendenciju da se više bave odgajanjem dece - u evolutivnom smislu. Jer ako je partner otišao ili nije prisutan emocionalno, stope preživljavanja potomstva su znatno niže, barem prema evoluciji!

Naravno, sve ovo zvuči vrlo konzervativno u današnjem svetu pa ovu teoriju treba uzeti u obzir s velikom rezervom, zbog drugih faktora koji nas određuju.


(Telegraf.rs / TPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    22. januar 2015 | 16:58

    Kad ona prevari to je pa sta!A ti pogledas drugu na ulici oci da ti izvadi!Dno

  • raki kavasaki

    23. januar 2015 | 09:35

    Zemunka hoces reci postena kao nogica od kokoske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA