Ova moćna dijeta je samo za momke koji bi da imaju zdravu SPERMU!

Ukoliko želite da jednog dana imate zdravu i pravu decu, bitno je da ne nezdravim životom ne upropastite sopstveno seme. A kako to najbolje da postignete, nego li pravilnom ishranom

  • 1

Muškarci, ukoliko planirate da jednog dana imate decu, važno je da kvalitet svojih “malih plivača” održavate na najvišem mogućem nivou. Uostalom, to je jedina garancija da ćete svom potomstvu preneti najbolje gene.

AZOOSPERMIJA: Šta ako spermatozoida nema uopšte?

Ne uspeva vam da napravite bebu? Evo kome možete da se obratite

Dobra dijeta ključna je za razvoj zdrave sperme, tvrde nutricionisti. Petina muškaraca bori se sa malim brojem spermatozoida koji su bitni za potomstvo. Ipak, istraživanja pokazuju da je bitniji kvalitet od kvantiteta, a da bi se postigao kvalitet bitna je zdrava ishrana.

- Seme sadrži antioksidanse koji čuvaju spermu od slobodnih radikala, a ako je na neki način ovaj prirodni imuni sistem oštećen, to može biti vrlo štetno za spermu. Kako bi se uklonila ta potencijalna opasnost bitno je jesti hranu bogatu antioksidansima - rekla je nutricionistkinja Izabel Ober, prenosi portal kliX.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto

Zato, bilo bi dobro da se nešto sa spiska ovih osam namirnica, koje poboljšavaju mušku plodnost, uvek nađe na vašoj trpezi:

Paradajz

To je najbolji izvor antioksidansa likopena koji poboljšava pokretljivost spermatozoida i njihovu strukturu.


Orasi

Bogati su omega 3 masnim kiselinama. Prema rezultatima istraživanja, potrebno je da muškarci pojedu 75 grama dnevno, što je dobro za vitalnost i oblik sperme.

Foto-ilustracija: Foter/zen Foto-ilustracija: Foter/zen

Semenke bundeve

Bundeva je bogata cinkom koji igra ključnu ulogu u razvoju sperme i proizvodnji testosterona.

Sočivo

To je hrana najbogatija folnom kiselinom koja je bitna za mušku plodnost, ali i za žensku. Muškarci koji ne unose dovoljno folne kiseline imaju veći rizik od stvaranja hormonalnih poremećaja u spermi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Borovnice

Izvanredan su izvor snažnih protivupalnih antioksidansa uključujući kvercetin i resveratrol. Povećavaju broj i kvalitet spermatozoida.

Voda

Potrebno je piti dovoljne količine vode kako bi i sperma bila dobra. Veće količine vode pomažu boljoj ejakulaciji i proizvodnji sperme.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Šipak

Smatra se superhranom zbog velikih količina antioksidansa koji poboljšava cirkulaciju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje upale. Istraživanja pokazuju da je šipak prava bomba za testosteron, poboljšava kvalitet sperme i povećava seksualni nagon i raspoloženje kod oba pola.

Tamna čokolada

Ovo je bogat izvor aminokiselina koje povećavaju volumen ejakulacije te količinu sperme i pokretljivost.

Foto: Foter/Flickr/Phil Dragash, Free Grunge Textures , FreeDigitalPhotos Foto: Foter/Flickr/Phil Dragash, Free Grunge Textures , FreeDigitalPhotos

A, evo šta se ne sme!

Dve stvari kojih se treba odreći u periodu kada aktivno pravite decu su kofein, alkohol dijetalna pića, jer smanjuju količinu sperme, njihovu pokretljivost i oblik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acko

    2. jun 2015 | 13:35

    ..jedino mi preostaje da se pretvorim u neku pernatu..ili zeca..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA