Nećete verovati kako se najbolje leči ALKOHOLIZAM, a ima veze s romantikom!

Izgovaranje sudbonosnog "da" znatno menja život mnogim ljudima, a sada je otkriveno i da može pomoći da se rešite zavisnosti od alkohola

  • 3

Novo istraživanje pokazuje da stavljanjem burme na prst, alkoholičar počinje znatno manje da konzumira alkohol zbog čega su naučnici označili brak kao jedan od ključnih instrumenata za borbu protiv alkoholizma.

Psiholozi su primetili da čak i kod ozbiljnih zavisnika kod kojih seanse lečenja od zavisnosti ne daju najbolje rezultate, stupanje u brak znatno menja ponašanje, dajući im motiv da manje piju.

Metju Li doktor nauka na Univerzitetu Misuri kaže da ključni konceptualni okvir koji psiholozi koriste da objasne psihološko sazrevanje zavisnika usled tzv. "brak-efekta" jeste teorija nespojivih uloga.

- Radi se o teoriji koja sugeriše da ukoliko je postojeći obrazac ponašanja neke osobe u sukobu sa očekivanjima od njegove nove uloge, kao što je brak, onda je jedan od načina da se taj sukob reši da osoba promeni ponašanje - kaže dr Li.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Hipotetički to znači da je nespojivost uloga veća kod teških alkoholičara tako da oni moraju da naprave veću promenu u ponašanju kako bi koliko-toliko uskladili svoje životne uloge. To znači da počinju drastično manje da konzumiraju alkohol - dodaje Li.

Naučnici su do ovih zaključaka došli na osnovu podataka prikupljenih u dugoročnoj studiji vođenoj od strane profesorke psihologije na Univerzitetu Arizona Lori Česin koja je nekoliko godina pratila porodice progođene problemom alkoholizma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Ono što je Česinova izdvojila kao najznačajnije zapažanje bilo je upravo to što su osobe koje su počele da piju od svog punoletstva ili ranije, i koje su tokom godina razvile zavisnost od alkohola, vidno manje konzumirale alkohol od momenta kada su stupile u brak. Ovo je posebno bilo primetno kod osoba koje su pre udaje ili ženidbe imale status teških zavisnika.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. avgust 2015 | 13:27

    Samo vi ohrabrujte mlade ljude da stupaju u brak sa alkoholicarima, u nadi da ce se tako izleciti, pa cemo imati jos vise nesrecnih brakova i dece. Prvo treba izleciti uzrok alkoholizma a onda stupati u brak.

  • Piki

    5. avgust 2015 | 13:06

    Eh, ja sam postao alkos kada sam se ozenio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA