Svadba u Južnoj Koreji četiri puta skuplja od godišnje zarade

Bitlsi su možda pevali da je ljubav sve što nam je potrebno, ali u Južnoj Koreji zaljubljenim parovima koji žele da se venčaju potrebno je i mnogo novca. Gotovo 200.000 dolara, što je četiri puta više od prosečne godišnje zarade

  • 0

Visoki troškovi rezultat su kombinacije kulturne tradicije koja podrazumeva kupovinu luksuznih poklona za članove porodica pre venčanja, kao što su bunde i dijamanti, i običaja da mladoženja mora da obezbedi dom u kome će mladenci živeti. Prosečna cena venčanja u 2011. godini skočila je oko 270 procenata u odnosu na 1999, a inflacija je u istom periodu porasla 45,5 procenata.

U proseku, Koreanci godišnje zarade oko 42.400 dolara, a za venčanje im je potrebno mnogo, mnogo više. Zbog toga, parovi koji žele da se venčaju prinuđeni su da pozajmljuju novac od roditelja ili da dižu kredit.

Kako su iskreni razgovori o novcu kulturni tabu u Koreji, mnogi nerado pričaju o troškovima izlaska pred matičara.

- Ljude ovde brine šta će drugi da pomisle. Venčanje je statusni simbol i pokazatelj gde ste u društvu - kaže asistent profesora sociologije na ženskom univerzitetu Eva, Haris H. Kim.

Jedna 27-godišnja žena koja radi u finansijskom sektoru i koja je, kao i mnogi tražila da ne bude imenovana, rekla je da su njeni roditelji platili gotovo 90 procenata njenog 140 miliona vona (112.900 dolara) vrednog venčanja.

- Morali smo da pozajmimo od roditelja koji su najverovatnije žrtvovali svoje penzione fondove - rekla je ona Rojtersu.

Vaspitačica u vrtiću, koja se predstavila samo kao Kim i čiji je godišnji prihod 40 miliona vona, uzela je zajam na 45 miliona vona, kao i novac od roditelja da bi organizovala venčanje sa 600 gostiju. Par nije poznavao polovinu zvanica koji su bili prijatelji njihovih roditelja.


Pokloni takođe jedu veliki deo novca. Tradicionalno, porodice mlade i mladoženje razmenjuju darove, svilu za odeću i jednostavan nakit, u znak zahvalnosti. Ovih dana se međutim svila pretvorila u krzno ili luksuzne tašne, a nakit u dragulje.

Najveći deo budžeta ipak odlazi na stan. Prošle godine parovi su u proseku trošili 2,5 puta više novca na stanovanje nego 2000. godine, što čini gotovo 70 posto troškova venčanja.

Menadžer sajta za upoznavanje partnera Sungmi Li kaže da je u poslednjih pet godina imala mnogo mušterija koje su tražile supružnika koji može da priušti sebi iznajmljivanje kuće.

Iako mnogi parovi rado troše novac, ima i onih koji nisu time oduševljeni.

- Ništa od tog skupog nakita nije korisno ili lepo i znate da ćete na kraju žaliti što ste trošili novac na to, umesto kada ste u braku - kaže Kisun Li, 29-godišnji konsultant.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA