OBREZIVANJE PENISA: Da ili ne?

Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je nove smernice u kojima navodi da su zdravstvene koristi obrezivanja dečaka veće od rizika koje nosi ta operacija, ali nije izdala univerzalnu preporuku za obrezivanje ukazavši da je konačna odluka na roditeljima

  • 6

Takve su smernice izdate zbog naučnih dokaza koji pokazuju da obrezivanje novorođenih dečaka može da smanji rizik od urinarnih infekcija, karcinoma penisa i polno prenosivih bolesti, uključujući HIV i HPV.

Iako je izjava AAP-a o obrezivanju iz 1999. godine bila prilično neutralna, nova izjava, objavljena u stručnom časopisu Pediatrics zagovara taj medicinski postupak. U izjavi se navodi da zdravstvene koristi obrezivanja novorođenih dečaka opravdavaju dostupnost te procedure za porodice koje je odaberu.

AAP takođe navodi da obrezivanje muškaraca nema nikakvog negativnog uticaja na seksualnu funkciju i zadovoljstvo kasnije u životu.

Međutim, protivnici ove drevne prakse, osim u Americi raširene i među pripadnicima jevrejske i muslimanske vere, smatraju da je u pitaju jedan gnusan i nehuman čin, koji bi kao relikt prošlosti trebalo da ode u istoriju. Neke zemlje u Evropi su čak donele zabranu na ovakav vid, po njima, fizičkog sakaćenja dečaka.

(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    29. avgust 2012 | 14:29

    Ja sam obrezan i super je

  • s

    29. avgust 2012 | 14:01

    Ondah bi trebalo odstraniti i očni kapak-verovatno bi se "smanjio" rizik od očnih bolesti !?!

  • beskoni

    1. septembar 2012 | 08:43

    Islam je to na vreme odradio sestotina i neke godine.A naucnici tek sad otkrili da je to korisno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA